Ми у Facebook
23.03.2017, 19:00

Дача. Сад. Город. Вирощуємо пекінську капусту власноруч

Вирощувати пекінську капусту досить легко, головне - врахувати кілька рекомендацій. А завдяки простоті догляду та швидкому дозріванню врожай такої капусти можна отримати двічі на рік.
Так, оптимальними періодами для весняного висаджування пекінки вважається 15-20 квітня. Але робити це можна і 3 20 липня по 10 серпня. Оптимальним насінням пекінської капусти сьогодні вважаються голандські гібриди. Вони більш стійкі до хвороб та стрілкування.

Вирощують пекінську капусту 2-ма основними способами: розсадним і безрозсадним. Використовуючи перший спосіб ви можете прискорити зростання та скоротити період дозрівання.



Висівати розсаду варто в кінці березня. Оптимальний спосіб вирощування такої розсади - окремі маленькі горщики, або спеціальні торф'яні таблетки, оскільки пекінська капуста погано переносить пікіровку. Для її вирощування краще обирати пухкий ґрунт. Можна використовувати суміш дернової землі та торфу в пропорціях 1:1. Насіння пекінки загортають в землю на 0,5-1 сантиметр і залишають горщики в теплому темному місці до сходів, які зазвичай з'являються за 2-3 дні. Після появи сходів капусту слід винести на світло. Поливати розсаду потрібно по мірі підсихання верхнього шару ґрунту.

Коли розасада має по 4-5 листків, тоді вона готова до висадки. Для цього готуються лунки з проміжками 25-30 см одна від одної та між рядами. У кожну лунку дають перегній або компост та 2 ст.л. золи і рясно поливають водою. Тепер можна висаджувати розсаду.



Для вирощування пекінки без розсади грядку попередньо удобряють та роблять невеличкі борозни. Насіння загортають на глибину 1-2 сантиметри, зверху присипають золою і накривають плівкою. Через 4-7 днів мають з'явитися сходи.

Оптимальна температура для вирощування пекінської капусти - 15-20 °С. До того ж, ця культура любить вологу та прохолоду. Один раз в тиждень капусту варто поливати теплою водою. Через два тижні після посадки на постійне місце її можна підгодувати:

• настоєм коров'яку (1:10);
• настоєм курячого посліду (1:20);
• настоєм трави (1: 9).

Під кожну рослину влийте 1 літр підгодівлі. Щоб качани краще зав'язувалися рекомендовано обприскати капусту розчином борної кислоти. Для цього 2 г кислоти розчиніть в 1 літрі гарячої води і додайте 9 літрів холодної.

Коли качан пекінської капусти стає щільним, він готовий до збирання.



Читати також:

Як зміцнити імунітет рослин за допомогою кропиви

Що і коли сіяти: народні прикмети

Коли пересаджувати кімнатні рослини





На правах реклами