Ми у Facebook
10.04.2017, 19:30

Що варто і чого не треба сіяти у Страсний тиждень

У православних християн розпочався Страсний тиждень. Народні звичаї розкажуть про секрети щедрого урожаю. Перевірені прикмети від рівнян.
Деякі дні та періоди весняного циклу народного календаря значаться як вкрай несприятливі для «роботи на землі», або ж навпаки. Зокрема, городину уникали сіяти впродовж вербного тижня, щоб вона не була ликувата, як верба, а також буряки, бо будуть гіркі.

Сьогодні у православних рівнян розпочинається Страсний тиждень

Підхожим часом для садіння городу, в народі, вважають Чистий четвер перед Великоднем: «На городі добре садити в Чистий четвер — все буде
чисте»

Яка погода буде у Рівному на свято Великодня?

Як бачимо, у народній свідомості ознака чистоти мала перейти на поле, тобто забезпечити відсутність бур’янів.

Саджання картоплі у передвеликодній, "Багатий" четвер мотивують тим, що урожай буде щедрим. Натомість на Західному Поліссі картоплю садять у Страсну п’ятницю перед Великоднем.

Розклад богослужінь у Рівному в Страсний тиждень (10-16 квітня)

Загальноукраїнським є звичай брати в поле хліб або частину освяченої паски, що свідчить про його безпосереднє відношення до майбутнього
урожаю: «Ну перед Паскою, як пекли паску, то тоді пасочку пекли навмисне і з цією пасочкою ходили сіяти. Брали її з собою». Щоб родив хліб. Окраєць паски клали до зерна під час засівання лану.

За матеріалами Юрія Пуківського.





На правах реклами