Ми у Facebook
17.05.2017, 18:31

Дача.Сад.Город. Попіл як добриво і засіб проти шкідників

Народні способи захисту рослин від шкідників і хвороб нешкідливі і ефективні, якщо господар знає як їх застосувати. Деревна зола чи не найпоширеніший інгридієнт у домашніх добривах і захисних сумішах.
Про золу в подробицях:

1. Зола живить рослини.

Азоту в ній немає, але міститься до 30 елементів: калій, кальцій, магній, залізо, кремній, фосфор, сірка, бор, марганець і ін.Зола може замінити фосфорно-калійне добриво. При цьому в деревній золі і в попелі, отриманому від спалювання соломи, міститься різна кількість елементів.
У 100 г деревної золи (1 склянка об'ємом 200 гр) міститься 3 г фосфору, 8 г калію, 25 г кальцію.Зола соломи містить більше поживних речовин - 5-6 г фосфору, 10-16 г калію.

10 натуральних добрив для квітів у горщику

При весняній підготовці ґрунту (якщо восени її не підживлюють) вносять 100 гр попелу (1 склянка) на 1 метр квадратний, що замінює 1 ст. лож. сульфату калію. Також при такому внесенні рослини будуть майже повністю забезпечені бором, якого майже завжди не вистачає на піщаних ґрунтах.
Деякі садівники-городники радять додавати 3-5 склянок золи на 1 метр квадратний при перекопуванні і розпушуванні грунту (на піщаному грунті вносять тільки навесні).



Можна вносити золу не в сухому вигляді, а у вигляді настою - 1 склянка золи на 1 відро води і використовувати цей розчин на 1-2 метри квадратні при поливі в якості підгодівлі рослин.Регулярне внесення золи в грунт під квіти, кущі, овочі і навіть дерева покращує їх живлення, підвищує опірність рослин до хвороб і погодних примх. А листя рослин, які удобрювали золою, стають жорсткими, такими, що не піддадуться попелиці та іншим любителям погризти зелене листя.

Дача.Сад.Город. Кращі методи підживлення огірків

2. За допомогою золи можна боротися зі шкідниками.

Шкідників зола не вбиває. Але створює для них несприятливе середовище, а листочки робить більш грубими і недоступними для попелиці.

Проти шкідників рослини обприскують таким настоєм (100 г просіяного попелу на 10 л води). Такий душ особливо люблять капуста, смородина.
Є думка, що у великих концентраціях (до 1 кг на 1 метр квадратний) зола здатна знищити дротяники.

3. Зола - профілактичний засіб від гнилі(при зберіганні овочів).

Золою добре присипати зрізи м'ясистих кореневищ (наприклад, жоржин). Це сушить поверхню і ставить заслін для різних гнилей. Також добре золою припудрюватиь овочі, відправлені на зимове зберігання (картопля, морква, буряк). Це також сприяє профілактиці різних грибкових та ін. захворювань у рослин, які частенько виявляються під час їх зберігання.

Дача.Сад.Город. Як позбутись тлі на трояндах

4.Попіл сприяє дружному і швидкому проростанню насіння, зміцненню розсади.

Золу багато господарів застосовують для замочування насіння перед посівом. На 1 л води беруть 2 ст. ложки золи, настоюють 2 доби, проціджують.Таким настоєм також можна підгодовувати розсаду овочевих і квіткових культур.

5. Зола покращує структуру ґрунту.





На правах реклами