Чому рівнянам слід переходити на здорове харчування
"Українська правда" розповідає чому здорове харчування - це не модний тренд, чи спосіб схуднути, а дієвий спосіб оздоровитись і уникнути хвороб, які важко лікувати.
Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань, повідомляє МОЗ.
За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть.
"В основі щоденного раціону кожного українця повинні бути овочі та фрукти (5 порцій на день), далі продукти тваринного походження, зернові і бобові, правильні жири (наприклад, горіхи) і, нарешті, прості вуглеводи", – розповідає гастроентеролог Наталія Харченко.
За словами експертки, особливої уваги потребують діти.
Здорова дитина та транс-жири поняття не сумісні
Відповідно до рекомендацій МОЗ, денний раціон овочів і фруктів для них повинен включати 500-800 грамів.
Проте, згідно з опитуванням, проведеним під час міжнародного проекту "Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", фіксуються суттєве погіршення харчових звичок дітей.

Загальна частка учнів, які повністю відмовляються від сніданку у будні, протягом навчання у школі збільшилася майже втричі – з 5,9% у 10-річних до 17,2% у 17-річних.
Третя частина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень, це за умови, що в раціоні повинно бути приблизно 5 прийомів таких продуктів щодня.
Вони рідше їдять у родинному колі і частіше відвідують фаст-фуди, що свідчитьпро те, що така проблема є не лише медичною, але й соціальною, оскільки напрямку пов’язана з сімейними традиціями.
Чому корисно вживати лляну олію
"З кожним роком у раціоні харчування школярів суттєво падає відсоток поживно цінних продуктів, таких як фрукти, овочі, молочна та кисломолочна продукція, натомість зростає споживання вуглеводів, особливо швидких. Це призводить до виникнення нової загрози для здоров’я суспільства – ожиріння та діабету", – коментує Олег Швець, експерт за напрямком "дієтологія" МОЗ.
Крім того, за даними МОЗ України, лише 1% фінансування спрямовано безпосередньо на профілактику захворювань, решта 99% коштів та уваги – на лікування громадян.
Яким має бути харчування рівнянок після 40 років [+Відео]
"Роль відбудови системи профілактики та попередження хвороб, і таким чином, зменшення обсягу витрат на медичне обслуговування є єдиним стратегічно вірним рішенням, як для політики держави, так і для кожного її жителя", – розповіла начальниця управління громадського здоров’я МОЗ Наталія Півень.
Читайте також:ТОП-5 сніданків для прекрасного вигляду і здорового самопочуття

раціон, діабет, рак, хвороби, вівсянка, сніданок, здорове харчування, споживач
У червні "Дія" запустить бета-версію ШІ-асистента

Міністерство цифрової трансформації України готується до запуску бета-версії інноваційного ШІ-асистента у застосунку "Дія" вже у червні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Цей крок обіцяє значно спростити та прискорити процес отримання державних послуг для громадян України.
переглядів: 625
На кладовищі "Нове" курсує пасажирський електромобіль для зручності відвідувачів

Для комфорту рівнян на території кладовища"Нове" курсує пасажирський електромобіль, який допомагає дістатися до віддалених кварталів.
переглядів: 120
Календар рибалки на червень 2025 року: що варто знати про улов на початку літа

Червень традиційно вважається одним із найулюбленіших місяців для українських рибалок. Саме в цей період природа остаточно прокидається, вода у водоймах прогрівається до комфортної температури, а активність риби значно зростає. Усе це створює ідеальні умови для вдалого й приємного риболовного сезону.
переглядів: 922
У водоймах Здолбунівської громади — безпечно купатися

У трьох водоймах Здолбунівської громади, офіційно визначених як місця для купання, вода відповідає усім санітарним нормам.
переглядів: 175
У Рівному можливе ускладнення руху через дорожні роботи

У зв’язку з проведенням дорожніх робіт у Рівному, можливе тимчасове ускладнення руху транспорту на частині вулиць міста.
переглядів: 384