Чому рівнянам слід переходити на здорове харчування
"Українська правда" розповідає чому здорове харчування - це не модний тренд, чи спосіб схуднути, а дієвий спосіб оздоровитись і уникнути хвороб, які важко лікувати.
Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань, повідомляє МОЗ.
За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть.
"В основі щоденного раціону кожного українця повинні бути овочі та фрукти (5 порцій на день), далі продукти тваринного походження, зернові і бобові, правильні жири (наприклад, горіхи) і, нарешті, прості вуглеводи", – розповідає гастроентеролог Наталія Харченко.
За словами експертки, особливої уваги потребують діти.
Здорова дитина та транс-жири поняття не сумісні
Відповідно до рекомендацій МОЗ, денний раціон овочів і фруктів для них повинен включати 500-800 грамів.
Проте, згідно з опитуванням, проведеним під час міжнародного проекту "Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", фіксуються суттєве погіршення харчових звичок дітей.
Загальна частка учнів, які повністю відмовляються від сніданку у будні, протягом навчання у школі збільшилася майже втричі – з 5,9% у 10-річних до 17,2% у 17-річних.
Третя частина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень, це за умови, що в раціоні повинно бути приблизно 5 прийомів таких продуктів щодня.
Вони рідше їдять у родинному колі і частіше відвідують фаст-фуди, що свідчитьпро те, що така проблема є не лише медичною, але й соціальною, оскільки напрямку пов’язана з сімейними традиціями.
Чому корисно вживати лляну олію
"З кожним роком у раціоні харчування школярів суттєво падає відсоток поживно цінних продуктів, таких як фрукти, овочі, молочна та кисломолочна продукція, натомість зростає споживання вуглеводів, особливо швидких. Це призводить до виникнення нової загрози для здоров’я суспільства – ожиріння та діабету", – коментує Олег Швець, експерт за напрямком "дієтологія" МОЗ.
Крім того, за даними МОЗ України, лише 1% фінансування спрямовано безпосередньо на профілактику захворювань, решта 99% коштів та уваги – на лікування громадян.
Яким має бути харчування рівнянок після 40 років [+Відео]
"Роль відбудови системи профілактики та попередження хвороб, і таким чином, зменшення обсягу витрат на медичне обслуговування є єдиним стратегічно вірним рішенням, як для політики держави, так і для кожного її жителя", – розповіла начальниця управління громадського здоров’я МОЗ Наталія Півень.
Читайте також:ТОП-5 сніданків для прекрасного вигляду і здорового самопочуття
раціон, діабет, рак, хвороби, вівсянка, сніданок, здорове харчування, споживач
У Рівному поліцейські допомогли повернути додому літню жінку
Учора ввечері на вулиці Соборній перехожі помітили жінку похилого віку, яка виглядала розгубленою, та повідомили про це до поліції.
переглядів: 252
Дубровицька міськрада зобов’язана відшкодувати майже 5 млн грн за незаконну вирубку лісу
11 листопада 2024 року Господарський суд Рівненської області задовольнив позов щодо стягнення з Дубровицької міської ради збитків, завданих довкіллю, у розмірі 4,9 млн грн.
переглядів: 215
У Рівному затримали житомирянина, який обікрав квітковий магазин
Оперативники Рівненського райуправління поліції затримали 27-річного мешканця Житомира, який проник до квіткового магазину в обласному центрі та викрав понад 30 тисяч гривень.
переглядів: 274
На Рівненщині прогнозують погіршення погодніх умов
22 листопада по місту Рівне та області очікуються небезпечні погодні явища. За прогнозами синоптиків, на дорогах утвориться ожеледиця.
переглядів: 212
У Рівненській громаді через аварію на водогоні 22 листопада не буде води
У Рівному через аварію на водогоні завтра буде відсутнє водопостачання на кількох вулицях.
переглядів: 277