Ми у Facebook
08.10.2017, 15:18

Кіберполіція попереджає про нові схеми смс-шахрайств

Зловмисники придумали кілька нових методів.
Однією із таких «новинок» - підміна перших трьох цифр номеру телефону (відповідного коду оператора чи стаціонарних номерів). Кіберполіція радить у жодному випадку не повідомляти стороннім особам дані, за допомогою яких шахраї можуть отримати доступ до вашого особистого банківського рахунку, а у випадку надходження подібних СМС-повідомлень – по інформацію звернутися за номерами, вказаними на підтверджених офіційних джерелах.

Зловмисники зазвичай використовують послугу телекомунікаційних операторів, щодо підміни номеру (перших трьох цифр коду оператора), під виглядом банку розсилають "смски" з інформацією про блокування банком платіжної картки.

Для "розблокування" картки, пропонують зателефонувати за вказаними номерами. Коли власник платіжної картки телефонує за цим номером, шахраї, видаючи себе за працівників банківської установи, дізнаються інформацію про номер банківської картки, CVV-код, пароль до Інтернет-банкінгу та інші дані.

Під час телефонної розмови шахраї запевняють, що на номер мобільного телефону клієнта прийде смс-повідомлення, за допомогою якого картку розблокують. Маючи всю цю інформацію злодії отримують доступ до банківських рахунків потерпілого, звідки знімають усі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки.

Як рівнянам захистити свою банківську картку й не стати жертвою шахраїв (+ІНФОГРАФІКА)

Слід зазначити, що практика виявлення злочинів такої категорії показують, що геолокація більшості номерів телефонів, які використовують злочинці знаходиться на тимчасово-окупованій території Донецької та Луганської областей.

Зважаючи на це, спеціалісти з Департаменту кіберполіції рекомендують не надавати свої персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV2/CVC2 коди або іншу інформацію відносно себе стороннім особам. Особливо, не рекомендується надавати цю інформацію, реагуючи на СМС-повідомлення, нібито, надіслані від імені банку. У разі отримання подібного СМС-повідомлення поліція радить у першу чергу телефонувати за номером телефону банківської установи, який зазначений безпосередньо на картці чи номери телефонів зазначені на офіційних сайтах банківських установ, в яких Ви обслуговуєтесь.

Як рівнянам не стати легкою наживою для віртуальних шахраїв (+ІНФОГРАФІКА)

Про це повідомляє сайт Департаменту Кіберполіції України.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами