Ми у Facebook
17.12.2017, 18:10

Чи подешевшає молоко на ринках?

Адже у селян заводи збирати молоко більше не будуть.
В Україні можуть заборонити молоко другого сорту. Про це повідомив директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз.

Спочатку планувалося заборонити прийом молока з 1 січня, пізніше дату змістили на 1 липня.

Скільки корів на Рівненщині?

«Близько 25% молока, яке надходить до споживачів, виробляється саме домогосподарствами. Зараз ми потрапили у ситуацію, коли повинні приймати рішення, що відмовляємось від молока другого сорту, яке виробляється в домогосподарствах. При цьому ми розуміємо, що тоді деяким господарствам доведеться нарощувати поголів’я, щоб виробляти молоко вищої якості», – пояснив він.

За його словами, відмова від виробництва молока другого сорту заважає українським виробникам виходити на експорт. Також є багато скарг від споживачів, на якість такого продукту.

Молоко другого сорту заборонено майже в усіх країнах, лише в Україні можна його продавати.

Наразі в Україні є чотири сорти молока – екстра, найвищий, перший і другий. Сорт екстра використовують для виготовлення сметани, йогуртів та сиру.

Екстра і найвищий сорт виробляють фермерські господарства (а заводи скуповують їх по 5,6-4,9 гривні).

У магазинах продають молоко вищого і першого сорту.

Де на Рівненщині корови дають найбільше молока

Молоко другого сорту – це приблизно 35 відсотків всього, що збирають заводи. Це найменш якісне молоко, його здають люди з домашніх господарств. Підприємства зазвичай виготовляють з нього сухе молоко та експортують його в країни Африки і Близького Сходу.

В той час, молочна продукція на ринках дорожчає. Лише за листопад ціни на масло зросло на 4%. Як зазначають експерти, якщо у селян перестануть приймати молоко, то ціна на нього зросте вдвічі.

За матеріалами AgroPolit.com





На правах реклами