Ми у Facebook
23.02.2018, 11:27

День захисника вітчизни 23 лютого: чи варто святкувати

Прекрасна альтернатива - 14 жовтня.
Ще кілька років тому ми відзначали День захисника вітчизни 23 лютого. Зараз же, всі ми знаємо через які події в Україні цього свята немає. Зате у нас з'явився День захисника України 14 жовтня. Незважаючи на це, багато людей все одно все ще відзначають День захисника вітчизни 23 лютого.

23 лютого у Рівному: календар подій, дні народження, ювілейні дати

Коли з'явився День захисника вітчизни

День захисника вітчизни з'явився ще за часів СРСР. Раніше він називався День Радянської Армії і Військово-морського флоту. Але навіть після того, як Союз розпався, ряд країн СНД продовжував відзначати його, включно з Україною.

І зараз День захисника вітчизни - це все ще неофіційний День чоловіків в деяких країнах СНД. До речі, в Росії та Киргизстані це ще й офіційний вихідний день.

Події, що послужили установі цього свята сталися в січні 1918 року під час Першої світової війни. 28 січня уряд СРСР на чолі з Леніним прийняв Декрет про організацію Робітничо-селянської Червоної Армії (РСЧА).

А через один рік на початку січня влада вирішила, що річницю прийняття цього декрету можна зробити святом. 10 січня голова Вищої військової інспекції РСЧА Микола Подвойський направив до президії ВЦВК пропозицію відсвяткувати річницю створення Червоної Армії 28 січня. Але через те, що документ не встигли розглянути вчасно, рішення не було прийнято.

Після цього, президія, яку в той час очолював Лев Каменєв, ухвалила приурочити ці урочистості до Дня червоного подарунка. Таке торжество вирішили заснувати, щоб допомагати військовим Червоної армії. Його призначили на 16 лютого, але тоді це свято потрапляв на понеділок і все розуміли, що урочисто відзначати його не вийде. Тому День червоного подарунка і День Червоної Армії, приурочений до нього, вирішили відзначити в наступну після 16 лютого неділю, тобто 23 лютого.

І це торжество святкувалося у всіх країнах СРСР, а пізніше і СНД, включаючи і Україну. Так було аж до 2014 року. Тоді, указом президента Петра Порошенка День захисника вітчизни, який ми раніше відзначали в лютому, був скасований. Йому на зміну прийшов День захисника України 14 жовтня. Така дата була обрана, тому що в цей же день в релігійному календарі відзначають Покрову. А за старовинними українськими традиціями в цей день шанували козаків.

До речі, тут потрібно розповісти про те, що ще з 1999 року 14 жовтня в Україні відзначали не тільки Покрову. Тоді, ще президент Леонід Кучма заснував свято День українського козацтва. Таким чином було визнано все, що зробили козаки заради незалежності України.

Якщо походження Дня захисника вітчизни нам тепер більш-менш зрозуміло, то давайте розберемося з традиціями свята, адже для чоловіків, які служили ще при СРСР, вони дійсно дуже важливі.

Традиції Дня захисника вітчизни

Ну, звичайно, як ми вже вам сказали, в деяких країнах СНД в цей день вихідний. Але багато з них, включаючи Україну, зовсім відмовилися від цього свята. Але, наприклад Білорусь і Таджикистан змінили лише назви, а дати залишилися колишніми.

Якщо говорити про традиції, то не можна упустити той факт, що в багатьох містах щорічно проходять святкові паради, або інші подібні заходи, які покликані показати наскільки військові важливі для країн.

Звичайно, в Україні не буде ніяких офіційних заходів в 2018-му році і це правильно. Адже ще з 2014-го року було прийнято рішення скасувати День захисника Вітчизни через окупацію Криму російськими військовими.

Незважаючи на це, багато чоловіків, які пройшли військову підготовку при СРСР, і їхні близькі будуть відзначати колишній свято України в сімейному колі. Адже, для деяких людей 23 лютого - це все ще неофіційний чоловічий день.






На правах реклами