Ми у Facebook
27.03.2018, 09:00

Руки геть від квітів: на Рівненщині триває операція "Первоцвіт"

Милуватись квітами не заборонено, а от зривати і продавати рідкісні квіти -незаконно. По всій Україні, і на Рівненщині в тому числі, на ринках майорять букети з первоцвіту. А який штраф за продаж такої краси?
Квіти, занесені до Червоної книги України: підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, шафран звичайний, анемона звичайна та конвалія звичайна продають на ринках, а масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до їх повного знищення.

Білоцвіт весняний
Білоцвіт весняний

У Рівному рятуватимуть від знищення первоцвіти, занесені у Червону книгу

Для охорони ранньоквітучих рослин та попередження правопорушень у цій галузі в Україні щорічно проводиться операція «Первоцвіт». ЇЇ основні завдання – це запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин. Важливим кроком у збереженні ранніх квітів є відмова від їх купівлі, адже така торгівля, насамперед, заохочується виключно попитом. До акції «Первоцвіт» залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники Нацполіції та лісової охорони громадські екологічні організації.

Анемона звичайна
Анемона звичайна

Зірвав квітку — плати гроші
Конвалія звичайна
Конвалія звичайна


Варто знати, що:

- Одна зірвана з цибулиною квітка підсніжника – це вкрадене життя у 45 паростків, які вона могла б дати у майбутньому.
- Щороку в Україні знищують 25 мільйонів дикорослих квітів, 90% з них - червонокнижні підсніжники.
- За одну зірвану/знищену квітку первоцвітів – два різних штрафи. Перший – компенсація завданих навколишньому середовищу збитків (62 грн за одну квітку підсніжника, один листок черемші), другий – штраф відповідно до адмінпорушення.
- Штраф за знищення/торгівлю первоцвітами стартує від 510 грн і може сягати 3655 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
ФОТО: у лісах Рівненщини цвітуть анемони
Трави: отрута чи ліки





На правах реклами