Ми у Facebook
10.04.2018, 14:03

На Рівненщині виявили випадки складної хвороби

За три місяці цього року у Рівненській області виявили 3 осередки ехінококозу у людей.
По одному випадку захворювання у Корецькому, Дубенському та Володимирецькому районах. У осередках утримувалися собаки. Профілактична дегельмінтизація собакам проводилася не регулярно або не проводилася, їм згодовували нутрощі свиней.

Чому укус кліща небезпечний для життя?


За минулий рік у області зареєстровано 11 випадків ехінококозу у людей: у Рівненському районі (2 вип.) та по 1 випадку у місті Рівне, Дубенському, Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Рокитнівському, Здолбунівському, Радивилівському та Острозькому районах. У 8 осередках утримувалися собаки. За останні 5 років серед жителів області зареєстровано 63 випадки ехінококозу. Хворі звертали увагу на те, що вони не завжди дотримувалися правил особистої гігієни - не мили руки з милом, періодично їли немиті овочі та лісові ягоди.

Ехінококоз – тяжкий, з хронічним перебігом гельмінтоз, що нерідко призводить до інвалідності, а в занедбаних випадках може закінчитися смертю. Представники родини собачих (собаки, вовки, лисиці і ін.) заражаються при поїданні уражених ехінококом органів сільськогосподарських тварин чи диких ссавців. З випорожненнями цих тварин яйця ехінококу потрапляють у навколишнє середовище. Зараження людини відбувається при вживанні забруднених яйцями ехінококу продуктів (зокрема зелені, овочів, ягід) та води, при контакті з тваринами, на шерсті яких є яйця гельмінта та недотриманні правил особистої гігієни. При вживанні забрудненої трави чи води заражаються сільськогосподарські тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози і ін.) та дикі ссавці (лосі, олені, козулі).

За повідомленням з Державної установи "Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"





На правах реклами