Ми у Facebook
26.04.2018, 08:00

Нові санкції для неплатників аліментів будуть жорсткішими

У Верховній Раді зареєстрували другий пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Запропоновані новели є продовженням реалізації ініціативи Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває.
Напрацьований пакет нововведень передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Також законодавчі ініціативи запроваджують нові санкції для батьків, які ухиляються від добросовісного виконання своїх батьківських обов’язків. Зокрема, пропонується:

- автоматично збільшувати розмір аліментів за їх несплату більше ніж протягом одного року на 20%, протягом двох років на 30% , трьох і більше років на 50%;

- запровадити систему автоматизованого арешту коштів боржників та заборону відчужувати власне майно;

- притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Аліменти на дитину: все, що потрібно знати про зміни

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, після прийняття другого пакету запропонованих змін ті, хто має заборгованість зі сплати аліментів більше шести місяців, не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та будуть позбавлені можливості брати участь у виборах. Більше того, якщо хтось вже працює в органах влади, а його заборгованість перевищила 12 місяців – це буде підставою для звільнення такого чиновника чи припинення його повноважень.

Окремий блок пропозицій стосується забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Пропонується запровадження повного спектру санкцій Закону ЧужихДітейНеБуває до батьків-боржників, у яких наявна заборгованість зі сплати аліментів більше ніж 3 місяці перед дитиною з інвалідністю. Також передбачається можливість звільняти дитину від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, якщо ті до її повноліття не сплачували аліменти більше трьох років.

Крім того, серед новацій прописані податкові пільги для відповідальних батьків, які належним чином виконують свій батьківський обов’язок щодо виховання дітей (оплачують музичну школу, спортивну секцію, навчання у садку чи приватному освітньому закладі).

Нагадаємо, що 6 лютого вступив в силу Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», більш відомий як #ЧужихДітейНеБуває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Аліменти! Тепер офіційно із заборонами та примусом!
– В рамках реалізації закону був створений регіональний штаб для боротьби із боржниками, почали працювати мобільні групи із стягнення заборгованості зі сплати аліментів. З часу набрання чинності Закону державні виконавці Рівненської юстиції стягнули 8 480 184 гривень боргу з аліментів. Станом на 19 квітня винесено 4069 постанови щодо обмеження боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю та полювання. Складено 133 протоколи про суспільно корисні роботи. Ми використовуємо всі законні методи впливу на неплатників аліментів, аби змусити їх виконувати свій батьківський обов’язок і захистити право кожної дитини на щасливе дитинство і гідне утримання, – наголосив начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Микола Станіщук.





На правах реклами