Ми у Facebook
26.04.2018, 12:00

Вчителя засудили на 10 років за ревнощі до учениці

Шкільний учитель праці з Дубровиці, що на Рівненщині, закохався в ученицю, переслідував дівчину і зрештою жорстоко порізав ножем її хлопця.
Ілюстративне фото

Колишній педагог завдав понад 30 ножових поранень хлопцю, який дивом вижив. Вчителя засудили до 10 років позбавлення волі...

Читайте жахливу історію жорстокого кохання та помсти у свіжому номері газети "ОГО" від 26 квітня 2018.

"Викликайте швидку, ваш Ваня порізаний!"

Трагедія сталася у Дубровиці в листопаді 2016 року. Потерпілий 22-річний Іван ЛУКША у той день гостював у дівчини, а коли вночі повертався додому, у під’їзді невідомий чоловік накинувся на нього з ножем.

Потерпілий Іван Лукша
Потерпілий Іван Лукша


– Було близько четвертої години ранку, – пригадує Іван. – Я приїхав з села від Яни (ім'я змінено з етичних міркувань, – авт.) і припаркував машину у дворі будинку, зайшов у під’їзд. У кутку сидів невідомий чоловік, прикривався рукою. Як тільки я наблизився, обернувся і кинувся до мене з ножем. Від ударів і болю вискочив на вулицю. Нападник кинувся за мною, різав і кричав: "Не вмираєш? Коли ти вже здохнеш? Ти все одно разом з Яною не будеш!" Удари наносив по всьому тілу – в основному в шию і живіт. Продовжував різати вже на вулиці, коли до нас вибіг сусід і спробував його зупинити. Але зловмисник пригрозив ножем і йому. Тоді сусід побіг за допомогою...

Потерпілий Іван Лукша
Потерпілий Іван Лукша


Наступне, що пам'ятає Іван, як приїхала швидка і прибігли батьки. Перед тим, як втратити свідомість, хлопець встиг сказати: "Зателефонуйте Яні, вона знає, хто це зробив". З нападником потерпілий був знайомий раніше, кілька разів бачив його біля свого будинку.

Мати Івана Ганна досі не може стримати сліз. У ту ніч жінка мало не втратила сина. Лікарі давали менше двох відсотків шансів на життя.

Мати потерпілого Ганна Лукша
Мати потерпілого Ганна Лукша


– Ми з чоловіком прокинулися від того, що хтось голосно стукав у двері, – розповідає Ганна ЛУКША. – Перелякалися, відчинили, а там сусідка кричить: "Викликайте швидку, ваш Ваня порізаний!" Я заціпеніла: як порізаний? Взяла телефон, але в тому стані навіть не могла набрати номер. Закричала, щоб хтось із сусідів викликав. Вибігла на вулицю і побачила Ваню біля сусіднього під’їзду. Чоловік уже сидів біля нього, тримав за руку. Син був весь у крові, навіть одягу видно не було. Я мало не збожеволіла, коли його побачила: в очах уже не було життя. Я стояла трохи далі, кричала і плакала. Розуміла, що як підійду ближче, то не витримаю. Приїхала швидка, його заносили вже без свідомості в кисневій масці. У лікарні хірург попередив, що не дає жодних гарантій. Поки операцію робили, два рази його на столі втрачали. А потім лікар сказав, що той, хто це зробив, точно хотів його вбити: вставляючи ніж, він прокручував його всередині, щоб порізати всі внутрішні органи.

"Говорив, що помремо в один день"

Дивом хлопець вижив. Особу зловмисника встановили. Ним виявився 24-річний колишній шкільний учитель Іванової дівчини з села Мочулище Дубровицького району. Виявилося, що до того він нападав з ножем і на дівчину. Щоправда, тоді до правоохоронців не зверталися – не хотіли розголосу. Все обмежилося чутками, які згодом вщухли. Сім’ї між собою по-сусідськи помирилися. Крім того, мати зловмисника – голова Мочулищенської сільради. Батьки дівчини говорити про те, що трапилося, відмовляються досі. Сама ж Яна розповідає, що вчитель почав писати їй в соцмережах, ще коли їй було 12 років.

– Писав, що любить, жити без мене не може, похабщину всяку, – каже Яна. – У школі приділяв мені підвищену увагу, поблажки робив, завищував оцінки. Дозволяв розмовляти по телефону під час уроків, передавав фрукти, коли хворіла. Потім переслідував постійно. Я його боялася і тікала. Напав на мене, коли мені було 14. Я гуляла з друзями, а коли повернулася додому, він уже чекав в коридорі мого будинку. Ударив, витягнув на вулицю, закривав рот, щоб не кричала. Говорив, що помремо в один день. Але я кричала і виривалася. В будинку було відкрите вікно, і батьки почули крики, коли він уже затягнув мене в город. У поліцію ніхто не звернувся – це ж село. Всі й так звинуватили мене. Сказали, що сама винна – хлопця відкинула. Після того випадку я тільки з друзями кудись ходила, боялася навіть в іншу кімнату вийти сама. Батьки написали в школу заяву, що більше на його уроки ходити не буду. Але заяву десь загубили. А він відразу звільнився, обіцяв більше не чіпати, але переслідував знову і знову. Всі в селі про це знали, і подруги, і в школі, але ніхто з того нічого не робив. Ми розмовляли з його мамою, щоб він більше до мене не підходив, а вона лише сказала, що нічого не може зробити.

Коли колишній учитель напав на Івана, той з дівчиною був знайомі лише тиждень, а зустрічалися три дні.

– Ваня приїжджав до мене в село, так він його і вистежив, – розповідає Яна. – Коли до мене приїхала поліція і повідомила, що Ваню порізали, я втратила свідомість. Поліцейські сказали, що коли невідомий його різав, то сказав, що це через мене. І я відразу повідомила їм хто це.

Директор сільської школи, де працював зловмисник, Тетяна Олексійовець каже, що жодних звернень чи скарг на педагога до них не надходило.

– Коли він нападав на Яну, я була в цій школі простим вчителем, – згадує директор. – Ми про це чули, але ніяких офіційних звернень не було. Крім того, це сталося під час літніх канікул. Він був у відпустці, а потім відразу звільнився. Першого вересня на роботу вже не вийшов. Ми піднімали папери, ніяких звернень від батьків дівчини теж не було. Він був самим звичайним педагогом, ніяких нездорових проявів щодо дітей ми не бачили. Приходив на уроки вчасно, був дисциплінованим, звертав увагу на зауваження керівництва. Коли він порізав її хлопця, звичайно, для нас всіх це був шок. Але на той момент він вже був звільнений. Яни якийсь час не було в школі. Мама говорила, що вона на лікарняному. Класний керівник проводила потім з ученицею бесіду. Ми підтримували її, наскільки це можливо. Про колишнього вчителя дівчина говорила, що боїться його, що він проявляє якісь знаки уваги. Але це вже було після трагедії. До того прохань про допомогу від неї не було...

За розправу – 10 років тюрми

Нещодавно Сарненський районний суд поставив крапку в резонансній історії. Педагога визнано винним у навмисному вбивстві. Вчителя засудили до 10 років позбавлення волі. Підсудний же свою провину не визнав і, швидше за все, подаватиме апеляцію. Тим часом потерпілі бояться за своє життя, адже вчитель погрожував їм навіть з-за ґрат ізолятора.

– Я і зараз боюся ходити по вулиці, завжди ношу з собою газовий балончик, – каже Яна. – Не уявляю, що буде, коли він відсидить. Життя не буде нікому. Якщо він здатний так порізати людину, то здатний на все…
Зараз дівчині 17. Переїхала вчитися до Рівного, а стосунки з Іваном зберегли...


Більше цікавої, а також важливої та корисної інформації, яка допоможе у вирішенні різноманітних проблем читайте в газеті "ОГО". Тут ви знайдете життєві історії, корисні поради, програму телебачення найпопулярніших каналів ТБ на наступний тиждень, сканворд, гороскоп та блок оголошень і реклами. Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ