Ми у Facebook
30.04.2018, 08:27

Які продукти рятують від весняної депресії

Між харчуванням і поганим настроєм існує певний зв'язок, адже продукти, які ми їмо, впливають на роботу головного мозку і процеси, які відбуваються в організмі. Деякі з них піднімають настрій, інші ж, навпаки, здатні його зіпсувати, пригнічуючи радісні емоції. Дієта може врятувати від депресії і допомогти знову жити у гармонії з собою. Які продукти є антидепресантами, а які краще виключити зі свого раціону?
Роботу головного мозку покращує їжа з високим вмістом амінокислот, цинку, дофаміну і вітамінів. Такі продукти харчування сприяють виробітку серотоніну — гормону щастя.

Брак фолієвої кислоти, вітамінів групи А, В, С, магнію і мінеральних речовин можуть спровокувати пригнічений настрій, стрес, смуток, безпричинні сльози, неспокій, апатію, різкі перепади настрою.

Основні поради для харчування при депресії:

1. Снідати найкраще молочними продуктами, злаками та фруктами.
2. Їсти краще не тричі в день, а п'ять чи шість разів потрохи.
3. Жири повинні складати не більше чверті всієї їжі, споживаної за добу.
4. Потрібно збільшити відсоток споживання вуглеводів, грубої їжі, злаків, вітамінів.
5. Випивати, як мінімум, шість склянок води протягом дня. Навіть незначне зневоднення робить людину млявою і стомлює.

Топ-10 продуктів від депресії:

1. Банани
Ці фрукти допомагають людям, які страждають від хронічної втоми та депресії, оскільки вони багаті вітаміном B6. В бананах достатньо мелатоніну (гормону, що покращує сон) та алкалоїду харману (речовини, що викликає ейфорію).

2. Яйця
У яйцях міститься велика кількість триптофану, необхідні жирні кислоти та вітаміни А, Е, D, а також групи B.

3. Авокадо
Хороше джерело калію, який допомагає запобігти хворобам системи кровообігу, серця та інсульту, і, при цьому, відзначається низьким вмістом натрію. У ньому міститься потужний антиоксидант — олеїнова кислота, яка захищає від раку молочної залози.

4. Спаржа
Багата ніацином і фосфором. У ній практично ідеальне співвідношення вмісту кальцію і магнію. А калій, фолієва кислота та вітаміни А, С, К, групи В рятують від стресу.

5. Броколі
Фолієва кислота, яка присутня в броколі, підтримує нормальний ріст тканин, калій нормалізує тиск, а велика кількість кальцію бореться з остеопорозом. Високий вміст вітаміну С сприяє засвоєнню заліза.

6. Коричневий рис
Продукт містить вітаміни B1, B3 і фолієву кислоту. Такий рис вивільняє глюкозу в кров поступово, запобігаючи перепадам рівня цукру і перепадам настрою. Також у ньому є клітковина, яка допомагає підтримувати систему травлення здоровою, і мікромінерали, завдяки яким організм нормально функціонує.

7. Какао
Покращує настрій та допомагає організму виробляти корисні речовини для нормалізації мозкової діяльності. Також, не дивлячись на вміст невеликої кількості кофеїну, в какао містяться особливі речовини, що зменшують почуття тривожності.

8. Капуста
Багата на вітамін С і фолієву кислоту. Споживання капусти захистить від стресів, депресії, інфекцій, захворювань серця, а також багатьох видів раку.

9. Горіхи та насіння
Відмінні джерела білків і жирів, які покращують роботу серця, та заліза, що сприяє кровотворенню і підтримці тонусу. Багаті на ліноленову кислоту, котра підвищує здоров’я мозку, заспокоює та зменшує тривожність. В цих продуктах є магній, який допомагає організму виробляти природний антидепресант — серотонін.

10. Риба
Великий вміст мінеральних речовин, триптофан, вітаміни D та B6, жирні кислоти омега-3 позитивно діють на структуру мозкових оболонок та рівень нейромедіаторів дофаміну і серотоніну, покращують імунітет і піднімають настрій. Також риба та морепродукти корисні для здоров'я серця, покращують кровообіг і зменшують запалення.

Продукти, від яких необхідно відмовитися:

1. Алкогольні напої
Алкоголь дуже шкодить організму, істотно погіршує настрій та самопочуття. Міцні напої вимивають з організму практично всі вітаміни та мінерали, необхідні для боротьби з пригніченим станом. Таким чином депресія лише посилюється.

Різке потепління небезпечне для судин

2. Кофеїн
Кава тільки погіршує емоційний стан, а також різко підвищує рівень глюкози в організмі, що призводить до різких перепадів настрою і викликає почуття дратівливості.

3. Кондитерські вироби
Надмірне вживання солодкого може спровокувати слабкість, запаморочення та навіть агресію. Під час дотримання дієти від депресії часто хочеться солодкого. Але варто стримуватися і обмежитися однією шоколадкою в день.

Звичайно, повноцінне лікування депресії не може базуватися тільки на застосуванні зазначених вище рекомендацій. Потрібна і психотерапія, і, в деяких випадках, ліки. Але корекція харчового раціону здатна допомогти впоратися з недугою набагато швидше і повернути людині радість і жагу до життя.





На правах реклами