Ми у Facebook
30.04.2018, 12:11

Війна людей і собак: Поки одні розкидають труйку, інші – гострять зуби

Фото Олександра Шевчука.

Боротьба рівнян і бездомних собак – не просто красивий словесний виверт. Співжиття бродячих собак і людей на вулицях обласного центру завжди було напруженим. І часто закінчувалися травмами серед людей і смертями серед тварин.
Для прикладу, в лютому цього року, в районі Мототреку, знайшли три закривавлені собачі трупи. Перехожий, який натрапив на тіла тварин, викликав патрульних. Правоохоронці взяли у нього показання і тепер з’ясовують усі обставини інциденту. І це не єдиний подібний випадок...

Рівненських мисливців на собак шукатимуть приватні детективи

Захисники прав тварин розповідають, що тварин у Рівному труять практично постійно. Минулого року на вулицях міста невідомі розкидали таблетки, які їли собаки і від цього помирали у муках. Перед цим чотирилапих “пригощали” отруєною ковбасою. При чому під удар потрапляли й домашні улюбленці рівнян. Вони теж спокушалися на смертельні ласощі. Зоозахисники певні: у місті діяла група мисливців на собак – догхантерів. Тобто людей, які з власної ініціативи нищать бездомних собак. Їхні дії, які порушують закон “Про захист тварин від жорстоко поводження”, часто знаходили схвалення у деяких рівнян. Мовляв, краще на вулицях знайти мертву тварину, ніж розірване собаками дитя...

Бродячі тварини, як зумисне, поспішили підтвердити цю думку, атакуючи перехожих. Наприкінці лютого, як повідомляє телеканал UA:Рівне, неподалік школи у Рівному учнів атакувала зграя бездомних тварин. Зустріч із собаками для школяра Андрія закінчилася прокушеною рукою та ногою. Мама хлопчика розповідає: її син почав побоюватися ходити до школи сам. Дівчинка встигла втекти від зграї. Хоча вона говорить, що “друзі людини” її оточили та почали обнюхувати, а коли, злякавшись, вона почала бігти, стали школярку кусати. Проте собачі зуби не змогли завдати їй відчутної шкоди. Коли батьки поскаржилися, двох псів-забіяк упіймали працівники Центру стерилізації бродячих тварин.

Група активістів, які стають на захист чотирилапих, не збираються миритися зі смертями тварин. Догхантерів шукатимуть тепер детективи.

– Ми плануємо залучати приватних детективів до розшуку людей, які шкодять тваринам. На цей крок ми змушені піти, адже не задоволені роботою правоохоронців. Можливо, запрошуватимемо приватних детективів з іншого міста, – говорить керівник проектів ГО “Еко-Проджект Груп” Алла ЛОСІК.


Фото Олександра Шевчука.
Фото Олександра Шевчука.



Труїти безпритульних собак – неефективно


Крім активістів, тваринами опікуються й комунальники. На базі Рівненського комунального автотранспортного підприємства 1728 створили спеціальний підрозділ, у функції якого входять відлов і стерилізація безпритульних тварин міста. Роботу зі стерилізації підрозділ розпочав у вересні 2012 року. І вже за період з вересня 2012 року по листопад 2013 простерилізували та щепили від сказу 173 собаки.

Цього року, для центру стерилізації бездоглядних тварин виділили 600 тисяч гривень з міського бюджету. Гроші витратять не лише на стерилізацію тварин. На ці кошти купуватимуть корм для тварин, пальне для транспорту, а також виплачуватимуть зарплату працівниками. Їх робота дає відчутні результати:

– У 2016 році стерилізували 365 собак, у 2017 – 305. Зараз плануємо стерилізувати 150 собак. Якщо буде потреба ще більше простерилізувати тварин, то ми звертатимемося з клопотанням про додаткове виділення коштів. Кількість безпритульних тварин на вулицях міста за останні п'ять років зменшилася у чотири рази. Велика кількість чотирилапих також уже стерилізовані. Скорочення цієї чисельності великою мірою зумовлене саме стерилізацією. Хочу підкреслити, що саме стерилізація стає причиною зменшення кількості бездоглядних тварин. Отруєння цьому не сприяє, – говорить завідувач центру стерилізації бездоглядних тварин КАТП 1728 Тамара ЛУК’ЯНЧУК.

Фото Олександра Шевчука
Фото Олександра Шевчука



Захист тварин – європейська практика


Цивілізовані країни засуджують жорстоке поводження з тваринами. Це вже частина культури Європи. Про історію захисту тварин повідомляє “Укрінформ”. Наприклад, перший в Європі закон, який карав мучителів тварин, прийняли у Великобританії в 1822 році. Наступною покарання за жорстке поводження з тваринами на законодавчому рівні запровадила Польща. Всесвітню федерацію захисту тварин створили лиш у 1953 році, через шість років – Міжнародне товариство захисту тварин. Через рік після злиття двох цих організацій в одну, в 1982 році прийняли історичний документ – Всесвітню хартію природи, в якій на глобальному рівні закріпили норму, що всім живим істотам повинна бути надана можливість на безпечне існування. У 2002 році Німеччина першою з європейських країн закріпила захист тварин на конституційному рівні.
На вулицях німецьких міст мало безпритульних тварин. Є такі, від яких з якихось причин відмовилися господарі, що трапляється рідко. Цi тварини живуть у притулках та чекають на нових господарів. Та й таких дуже небагато – кілька сотень по всій країні. Німці досить часто купують собі вихованців із притулків (таких щасливчиків, які здобули нову сім'ю, більше половини), а виручені таким чином гроші йдуть на утримання інших тварин. Допомагають тут волонтери та все ті ж громадські організації; держава виділяє на це гроші, але зовсім небагато. Народжуваність тварин, у тому числі тих, які мають господарів, обмежують методом стерилізації. Якщо власники тварини – не заводчик, то його швидше за все постараються переконати відразу каструвати вихованця. Таким чином, якщо собака втекла, вона не приведе цуценят. Відловлену тварину стерилізують в обов'язковому порядку.

У Нідерландах перша асоціація із захисту тварин з'явилася у 1864 році, а притулок – у 1877-му в Гаазі. Він, до речі, як і асоціація, досі працює. Довготривала робота, звісно, дала результати. Про Нідерланди інколи кажуть як про країну з "нульовим" рівнем бездомних собак. Те, що кількість безпритульних тварин тут якщо і не нульова, то досить мала – бездомну собаку на вулиці зустріти дуже маловірогідно.

У сусідній Польщі для утримання безпритульних тварин офіційно діють понад 200 притулків для бездомних тварин. Перш за все для для собак. У середньому, один притулок припадає на 15 гмін, які підписують з ним угоду і платять за утримання бездомних тварин.

Більше інформації - в газеті "ОГО". Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами