Ми у Facebook
19.05.2018, 14:20

Чи піднімуть тарифи на газ для населення у червні

В червні ціна на газ для населення може суттєво змінитися.
Раніше, 28 березня, уряд продовжив дію постанови "Про затвердження Положення про покладання спеціальних зобов'язань на суб'єктів ринку газу" до 1 червня 2018 року.

Методика, закріплена постановою, не враховує вартість закупівель газу з-за кордону, і формули перегляду наразі немає. Україна має провести консультації щодо формули з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариством. МВФ наполягає на тому, що ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів. Наразі населення платить 4,942 грн за кубометр.

7 причин втратити субсидію на “комуналку” в 2018 році

Ми чули заяву міністра Насалика про те, що ціна для населення не буде змінюватися, тобто позиція міністерства така. Але є ще переговорний процес уряду з МВФ і, очевидно, там теж йде розмова про компромісні формули.

З однаковою вірогідністю може реалізуватися як сценарій збереження статус-кво — тобто продовження дії 187 постанови в чинній редакції, яка визначає ціну газу на рівні майже семи гривень за куб — або буде прийнята постанова в новій редакції, яка передбачатиме певний перехідний період перед підвищенням ціни на газ.

Наскільки ціна буде вищою, чи зрівняється вона з промисловою ціною і наскільки затяжним буде перехідний період, очевидно, лежить у площині домовленостей уряду і МВФ чи Європейського Союзу. Тому поки що дуже складно щось прогнозувати, до того ж зрозуміло: чим ближче вибори, тим менше можливостей для маневру.

У одному із міст Рівненщини більше платитимуть за тепло

Щодо заяви міністра фінансів Олександра Данилюка про можливе зниження ціни газу, це вимагатиме формули, відмінної від тієї, що діє зараз — коли ціна орієнтується на ціни на німецькому хабі плюс доставка в Україну, так званий імпортний паритет.

Новий закон про комунальні послуги: що зміниться для споживачів

Цілком можливо, що уряд може підійти не до формули «Хаб+», а до формули «Хаб 0», виключити вартість транспорту, тоді ціна буде такою ж, як і на хабі, тобто без вартості доставки газу в Україну. Проте ми розуміємо, що все одно на ринку є певна маржинальна ціна на ринку, яка дорівнює імпортному паритету з додаванням маржі продавців газу в Україні. Розрив між промисловими цінами та цінами для населення все одно буде існувати.

Є ще варіант «Хаб-», за якого ціна буде прив’язана до якогось українського виробника або ж до віртуального імпорту Газпрому, якого не існує наразі, але який міг би бути.
Проте мені здається, що треба прив’язуватися до більш-менш реалістичних цінових орієнтирів, тоді не буде ситуації, аналогічної нинішній, коли існує суттєва розбіжність між цінами на конкурентному сегменті ринку та цінами для побутових споживачів.
Звичайно, влітку ця різниця зменшується, але взимку вона є дуже суттєвою.

Роман Ніцович, керівник програм аналітичного центру DiXi Group





На правах реклами