Ми у Facebook
13.01.2018, 18:00

7 причин втратити субсидію на “комуналку” в 2018 році

У яких випадках держава може відмовити у знижці на оплату житлово-комунальних послуг тим, хто вже її отримував.
Ще позаминулого року в "Положенні про порядок призначення та надання населенню субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" (№635 від 08.09.2016) було розширено перелік причин, за якими органи соцзахисту можуть відмовити в фінансовій допомозі на оплату “комуналки”.

Згідно з цим документом, надання раніше призначеної субсидії припиняється з таких причин:

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЗА КОМУНАЛКУ

Тобто людина не сплачує вартість фактично спожитої послуги, яка перевищує розмір призначеної субсидії. Це відбувається після подання житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) та організацій, що надають житлово-комунальні послуги.

Про заборгованість за спожиті ЖКП вони інформують управління соціального захисту населення до 10 числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникли такі обставини (за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами.

21 серпня 2017 року Кабмін своєю постановою №609 уточнив умови, за яких боржникам припиняють надавати субсидію. Це прострочена понад два місяці заборгованість з оплати комунпослуг (якщо загальна сума перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 340 гривень.

Коли припиняють надавати: з місяця, в якому надійшло таке подання.

Як відновити: якщо людина погасила заборгованість і надала документи, які це підтверджують (наприклад, квитанції про оплату, довідку з місця роботи про затримку зарплати чи довідку з управління Пенсійного фонду про затримку пенсії, або ж уклала договір про рестуктуризацію боргу з постачальником послуг, їй можуть відновити субсидію на наступний термін.

ДО ТЕМИ: Чому не прийшла субсидія - п'ять основних причин


НЕПРАВДИВІ ДАНІ ПРО ДОХОДИ

Якщо отримувач субсидії приховав або свідомо подав у декларації недостовірні дані, у тому числі про доходи (наприклад, не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію.

Коли припиняють надавати: з місяця, в якому виявлено недостовірні дані чи приховані доходи.


КУПІВЛЯ ТОВАРУ АБО ОПЛАТА ПОСЛУГ НА СУМУ БІЛЬШЕ 50 ТИС. ГРН

Ще одна серйозна причина втратити право на субсидію - ви забули або свідомо не повідомили "соцзабез" про купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тисяч гривень, і вам надміру перерахували суму субсидії.

Коли припиняють надавати: з місяця, в якому виявлено порушення.


ПЕРЕЇЗД В ІНШУ МІСЦЕВІСТЬ

Щоб знову отримати підтримку від держави, потрібно заново оформити документи вже за новим місцем проживання та реєстрації.

Коли припиняють надавати: починаючи з місяця, що настає за місяцем переїзду (зняття з реєстрації, тобто “виписки”).

Як відновити: оформити заново документи (заяву та декларацію) й надати їх в орган соцзахисту за новим місцем проживання (реєстрації).


СМЕРТЬ ОДЕРЖУВАЧА СУБСИДІЇ

Коли припиняють надавати: з місяця, що настає за місяцем, в якому це сталося.


ЗА ЗАЯВОЮ ВЛАСНИКА, СПІВВЛАСНИКА, ОРЕНДАТОРА ЖИТЛА

Субсидію можуть припинити надавати й у випадку, якщо з такою заявою в управління соцзахисту звернувся власник чи співвласник житла, орендатор житла у державному та громадському житловому фонді.

Коли припиняють надавати: починаючи з місяця, що настає за місяцем подання заяви власника (співвласника) чи орендатора, якщо інше не обумовлено заявою.


ПІСЛЯ ОБСТЕЖЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ УМОВ

Ініціатором для скасування субсидій може виступати й державний соціальний інспектор, якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства він виявив ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії. Йдеться про отримувачів державної допомоги на оплату комунпослуг, які, наприклад, мають розкішний будинок, по кілька квартир та дорогих машин, а їх не задекларували.

Коли припиняють надавати: з місяця, в якому виявлено порушення.

Нагадаємо, в Україні практично кожна друга сім'я оформила субсидію на житлово-комунальні послуги. У 2017 році на цей вид допомоги населенню держава виділила понад 62 мільярди гривень. У бюджеті-2018 для цього виду державної підтримки передбачено приблизно 71 млрд гривень.


Право на призначення субсидії мають ті родини, чиї комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Цілком можливо, що до кінця 2018 року після анонсованих підвищень "мінімалки", офіційних зарплат, осучаснення й перерахунку пенсій, неминучого збільшення тарифів на газ, електрику, тепло і водопостачання і паралельного зменшення соціальних норм, багато родин не "впишуться" у ці 15% і субсидію вже не отримуватимуть. Якщо не в цьому опалювальному сезоні, то в наступному вже точно...


ДО ТЕМИ:

Як розраховується розмір субсидії?

Рівнянам: нові норми споживання газу та зміни у програмі субсидій

Де рівнянам дізнатися про свої субсидії

ТОП-10 змін, які чекають на рівнян з 1 січня





На правах реклами