Ми у Facebook
28.07.2018, 13:28

Рівненська АЕС планує перейти з російського палива на американське

Прес-служба РАЕС.

Це може статися через три роки.
Рівненська АЕС хоче використовувати ядерне паливо американської компанії Westinghouse. Його постачання для енергоблоку №3 (ВВЕР-1000) заплановано на 2021 рік.

Основним постачальником ядерного палива на Рівненську АЕС сьогодні є АТ «ТВЕЛ» (РФ). В рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України і зниження залежності від єдиного постачальника у 2008 році НАЕК «Енергоатом» уклав договір із компанією Westinghouse щодо постачання для шести атомних енергоблоків палива зі шведського заводу компанії.

Рівненська АЕС планує перейти на американське ядерне паливо

У липні 2018 енергоблок №3 ЮУАЕС (Южно-Української АЕС) перший в Україні почав працювати виключно на паливі американської компанії. Експлуатація палива проходить успішно згідно з узгоджених Держатомрегулювання програм.

На початку року контракт між Енергоатом та Westinghouse продовжили на період 2021-2025 років. Ним передбачено розширення поставок ТВЗ-WR, в тому числі і для енергоблоку №3 Рівненської АЕС. Саме ж виробництво та збірка палива здійснюватимуться у м. Вестерос (Швеція), де існують виділені технологічні лінії під виробництво палива для реакторів типу ВВЕР-1000.

На що область використає гроші від Рівненської АЕС

Впроваджуватимуть нове ядерне паливо на енергоблоці №3 РАЕС згідно з встановленою законодавством процедури із відповідним обґрунтуванням безпеки його експлуатації у складі подальших паливних завантажень блоку.

За словами генерального директора РАЕС Павла Павлишина, у Компанії вже затверджено програму із впровадження американського палива на енергоблоці №3 РАЕС та розпочато роботи з переходу блоку на ТВЗ-WR.


«У 2021 році заплановано постачання першої партії палива та його завантаження в реактор. На Рівненській АЕС вже призначена група відповідальних керівників. Це серйозна та перспективна робота, - наголошує Павло Яремович. – РАЕС отримано ключ доступу до програми Westinghouse, яку наразі ретельно вивчають наші спеціалісти. Також подано запит до Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» на контракт щодо супроводження робіт з розширення експлуатації ТВЗ-WR на енергоблок №3 РАЕС. У серпні поточного року планується проведення наради за участю представників Westinghouse та підрядних організацій, де будуть окреслені основні етапи переходу енергоблоку №3 на ТВЗ-WR. Впевнений, вже через три роки Рівненська АЕС успішно розпочне експлуатацію нового ядерного палива».

Управління інформації та зв’язків з громадськістю Рівненської АЕС.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра