Ми у Facebook
11.08.2018, 15:30

Ми живемо у світі нескінченного шоу

Andy Warhol by Jack Mitchel CC BY-SA 4.0, wikipedia.org.

Вчора, 6 серпня, виповнилося 90 років людині, яка має потужний вплив на сучасну культуру та соціум.
Ви помітили, як ходять, їдять, п’ють каву, спілкуються чимало людей навколо? Вони так живуть, ніби зараз їхнє життя транслюється он-лайн. Або так, ніби ось-ось їх зніматимуть для обкладинки глянцевого журналу. Більшість, часто включаючи і мене самого, транслює своє життя в глобальний ефір. Ми консервуємо своє життя на виду в інших, мов велетенський слимак залишаючи протяжний цифровий слід. Для декого і власне самогубство стало (і ще, на жаль, стане!) приводом написати пост, який стане популярності і збере велику кількість смайлів. Звісно засмучених смайлів.

Завдяки інтернету, соцмережам, кожен отримав 5 хвилин слави. Які обіцяв Енді Ворхол. Ми вже не здатні сховатися один від одного – життя оголилося надмірно. Безперервний прямий ефір.

Його, немало манікальна, схибленість на зовнішній красі, зовнішній вишуканості або показовій фріковістю стало мотивом сучасності, подолавши відстань у кілька десятків років. Чимало людей так чи інакше прагне стати зіркою, проте, як результат стають штампованими зірками з однаковим глянцевим блиском. Маленька фабрика Ворхола розтиражувалася на велику кількість фабрик співаків, танцюристів, кухарів, магів й артистів. Кожен у сучасному світі – обдарований. Хто не здатен талановито співати чи танцювати, талановито ковтати шаблі, просто талановито худне. Або талановито страждає. Ворхол давав кожному чи кожній незмінну можливість відчути себе богом. Чи, принаймні, божком. Те, що так конче потрібно нам сьогодні.

Ворхола прирівняв масове до рангу мистецтва, а мистецтво зробив масовим.

Ну і звісно ж його бажання стати машиною. Попрощайтеся сьогодні із власною людськістю (і людяністю?) Нам належить стати машиною: не надто чутливою, машиною, яка постійно виробляє, щоб споживати і витрачати. Ми будемо, врешті-решт, машинами.

А ще постріл у Ворхола – чи це не передвісник протистояння між чоловіками і жінками, яке так явне сьогодні?

Хочете ви цього чи ні, але всі ми глобально живемо у світі, який відчув, передбачив і вигадав дивак із поганою шкірою, аутичними рисами, набожністю і гомосексуальними нахилами. І українським корінням, між іншим.

Довідка: Енді Ворхол - всесвітньо відомий американський митець лемківського походження, один із засновників поп-арту та культова постать в історії сучасного мистецтва в цілому. Художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер — він залишив по собі величезний творчий спадок і ще за життя став легендою (Вікіпедія).





На правах реклами