Ми у Facebook
27.08.2018, 15:00

Що трапилося із картинами відомого художника під час пожежі у Рівному (+ФОТО)

Фото з rivnepost.rv.ua.

Напередодні Дня незалежності, 23 серпня, у місті сталася пожежа — спалахнув будинок, де знаходиться галерея відомого художника Георгія Косміаді.
“Арт-ательє Георгія Косміаді” розташовується у будинку на вулиці Драгоманова, 32, навпроти Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Фото з google maps
Фото з google maps


Коли там сталася пожежа, рятувати творчий спадок, разом з працівниками ДСНС, почали і рівняни:

Фото з rivnepost.rv.ua.
Фото з rivnepost.rv.ua.


“Близько 23.00 ми разом з дружиною приїхали велосипедом до галереї. Там уже скупчилися люди, які дивилися, як горить. Я побачив, що полум’я охопило дах над “Арт-ательє Георгія Косміаді”. Зателефонував Віктору Бабаку — начальнику Рівненського міськрайонного управління Головного управління ДСНС у Рівненській області й звернувся із проханням, щоб працінивники ДСНС були якомога обережніші під час гасіння вогню, адже в середині знаходилися полотна. Він радо відгукнувся. Потім я підійшов до працівника ДСНС, який керував гасінням пожежі й зазначив, що скоріше за все потрібно евакуювати картини, адже їх дуже багато. За цей час під’їхала Надія Тарасевич — опікун Надії Косміаді, яка є донькою художника. Ми тоді відкрили галерею, почали виносити перші картини разом з пожежниками. Приєдналися до цього поліцейські. За деякий час ухвалили рішення залучити добровольців з числа свідків пожежі. Це потрібно було, аби оперативно евакуювати полотна, доки немає великого задимлення. Долучилося 20-25 активістів, ми працювали дуже злагоджено. Із арт-ательє нам вдалося винести все, що там було. Рятували полотна також і відомі рівняни: Віктор Булига, Ярослав Ковальчук, Стефан, я так розумію син Булиги. Ми дружньо врятували все цінне, що було в галереї. Ці речі та картини ми перенесли до Рівненського обласного краєзнавчого музею.


Надія Косміаді, фото Романа Красницького, oa.edu.ua.
Надія Косміаді, фото Романа Красницького, oa.edu.ua.


Надія Косміаді, яка живе у цьому ж приміщенні, не постраждала. Пані Надія, ми бачили, сиділа на лавочці на території краєзнавчому музеї. Надія Тарасевич закрила галерею. Близько 1-ї години ночі я вже покинув місце події. Надію Косміаді на ніч прихистила її опікун. Знаю, що зараз у “Арт-ательє Георгія Косміаді” відбуваються відновлювальні роботи, які займуть тривалий час”, - розповідає начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко.

Фото з rivnepost.rv.ua.
Фото з rivnepost.rv.ua.


А ось як цю подію описав режисер Віктор Булига (стиль збережено):


Фото з rivnepost.rv.ua.
Фото з rivnepost.rv.ua.


“Остання велика рівненська пожежа, яку дуже добре пам'ятає Надія Георгіївна Косміаді, відбулася у кінці 20-х років, тоді горів палац Любомирських. У ніч з 23 на 24 серпня 2018 року вогонь потурбував вже безпосередньо будинок у якому мешкає сьогодні сама пані Надія. Він розташовується не так далеко від того місця де колись стояв палац. Окрім того, як і в 20-х вогонь "почав свою справу" з даху будинку. Надію Георгіївну працівники музею відразу прихистили у себе, а після того як було прийнято рішення виносити картини та речі й інші експонати з галереї Косміаді, взялися за це в першу чергу молоді люди років 20-25-ти, які робили це дружно під керівництвом Наталії Ростиславівни Тарасевич і Тарас Максименко.

Пожежники приборкували вогонь зверху, а рівняни, незважаючи ні на що потихеньку все переносили з першого поверху до музею. Коли ми з Стефаном пробігали біля пам'ятного знаку Георгію Петровичу, я встиг кринути: "Пане Георгій, не хвилюйтеся, картини врятуємо... Надію Георгіївну також!" Коли ми прибули на місце там також був і Ярослав Ковальчук, пізніше підійшов і Станіслав Кремньов, які теж дізнавшись про біду відразу прибули на допомогу. Усі небайдужі носили картини та речі повз лавочку на подвір'ї музею, на якій сиділа Надія Георгіївна. Їй було найважче за цим всім споглядати. Ми старались наскільки могли, проходячи повз неї хоча б словом чи поглядом підтримувати її, адже розуміли, що твориться зараз у неї в душі...

Я постійно інформував телефоном про ситуацію директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександра Булигу, який перебував у Волинській області. Слава Богу усі речі з галереї вдалося винести! Дуже злагоджено працювали й усі працівники МНС, вони справно робили свою справу, люди, незважаючи на ризик, свою. Присутні поліцейські разом із забезпеченням порядку також допомагали евакуйовувати усі речі. Працівники охорони музею теж були на висоті і зробили все щоб майно було врятовано, а речі знайшли новий тимчасовий притулок. Ночувати Надію Георгіївну забрала до себе пані Наталія. Всі хто допомагав так само тихенько як і працювали, так і розішлися, не знаю їх прізвищ, окрім тих кого згадав вище, але Рівне повинно гордитися такою молоддю, яка підростає. Мабуть більшість з них вперше була у галереї Косміаді і можливо хтось навіть і не знав, що така існує, а може й не чули про такого художника, який колись мешкав у Рівному. Хлопці!!! Усі, хто допомагав, а також працівники МНС та Поліції якщо хтось з вас прочитає цей пост, то хочу Вам подякувати і попросити слідкувати за моєю сторінкою, адже коли галерея відновить свою роботу, я повідомлю про дату у яку ми вас запросимо знову в це ж місце для зустрічі з художником Георгієм Косміаді, його картинами та донькою, яка зберегла спадщину батька! Ви все зможете роздивитися у спокійній обстановці, при світлі та дізнатися багато цікавих речей. Ми навіть там переглянемо з Вами фільм "Грецький горішок", на долю якого разом з його родиною випало багато випробувань, які за розчерком долі супроводжують їх протягом усього життя...

Георгій Косміаді – легенда рівненської культури

Коли ми з Стефаном верталися додому, знову проходячи повз пам'ятник, "повідомили" Георгію Петровичу, що все врятовано і жодна картина не постраждала, а Надія Георгіївна у безпеці [...] Ось така була ніч у Рівному напередодні Дня Незалежності України.

Фото зі сторінки Віктора Булиги у мережі Фейсбук.
Фото зі сторінки Віктора Булиги у мережі Фейсбук.


На фото маленька Надя Косміаді біля Замку Любомирських...


Фото зі сторінки Віктора Булиги у мережі Фейсбук.
Фото зі сторінки Віктора Булиги у мережі Фейсбук.


...та разом зі Стасом Кремньовим у ніч з 23 на 24 серпня 2018 року на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею після того як всі речі винесені з галереї

P.S. Пожежу на 4 ранку вдалося локалізувати”, - написав Віктор Булига у мережі Фейсбук.

Георгій Косміаді, фото з lt.ogo.ua
Георгій Косміаді, фото з lt.ogo.ua


Довідка: Георгій Косміаді – відомий художник та педагог. Прожив у Рівному 24 роки, внісши вагомий вклад у тодішнє культурне життя.

Георгій Косміаді народився 24 березня 1886 року у місті Нальчик (Північний Кавказ). У його жилах тече російська та грецька кров.

Сьогодні у Рівному покажуть фільм про художника та педагога


Освіту Георгій здобув художню: школа при вчительському університеті у Тбілісі, а згодом архітектурний факультет у Баку. У 1905 році Косміаді переїжджає в Москву. Тут він спілкується з художньою елітою, знаходить своє справжнє кохання та отримує значну посаду – його назначили відповідальним за архітектурний догляд Кремля.

Георгій Косміаді, фото з my.rv.ua.
Георгій Косміаді, фото з my.rv.ua.


На Рівненщину Георгія Косміаді “закинуло” за часів Першої світової війни. Його архітектурний талант не лишився непомітним, і вище керівництво зробило його командиром санітарно-будівельного загону.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ