Ми у Facebook
28.08.2018, 11:01

Яка Перша Пречиста – така й осінь: прикмети, заборони та історія свята

Перша Пречиста або Успіння Пресвятої Богородиці: традиції, вірування, прикмети.
Перша Пречиста хліб засіває,
Друга Пречиста дощем поливає,
Третя Пречиста снігом укриває.


Усього відзначається три Пречистих. Перша — 28 серпня, друга — 21 вересня, а третя 4 грудня. Друга Пречиста — це Різдво Пресвятої Богородиці, а Третя Пречиста — це введення в храм Пресвятої Богородиці. Проте саме Перша Пречиста вважається одним із дванадцяти найважливіших християнських свят року.

Перша пречиста 28 серпня. Історія про виникнення свята:


Після вознесіння Ісуса Христа на небеса, Божа Матір залишилась під наглядом Івана Богослова. Вона часто навідувалась до гробу Христа та молилась до нього. В один з таких моментів і явився їй архангел Гавриїл і попередив про перехід до життя небесного, котрий має статись зовсім скоро та подарував їй пальмову гілку, аби підтвердити свою присутність та правдивість сказаного.

Богоматір хутчіш повернулась у місто та повідомила учнів Христа про своє успіння. Всі учні зібрались аби провести Богородицю в небесне життя і стали свідками цього дійства: Христос зійшов на землю у супроводі душ праведників, ангелів та архангелів і забрав тіло й душу Богородиці на небеса.

Традиції та вірування на Першу Пречисту:


Пучок жита, освяченого в церкві, ставили біля ікони Богоматері та приступали до пишного святкування — співали пісні, танцювали, готували медовуху. Наступного дня відзначали Горіхового Спаса та збирали запаси лісових горіхів. Також випікали короваї, котрі освячували в храмі. Короваї мали бути м’якими та не кришитись на підлогу — це погана прикмета.

Саме з дня Успіння Пресвятої Богородиці починається перший етап бабиного літа, який триває до 11 вересня

Також, в цей день завершувався Успенський піст, тож стіл був доволі пишним. Та не одні гуляння супроводжували свято: треба було збирати гриби, запаси горіхів на зиму. Поспішали робити й інші зимові припаси: засолювали капусту, помідори, огірки.

Очевидно, що заборони на працю в це велике свято не було — усі трудились і готувались до настання холодів.

А вже після Першої Пречистої — молоді незаміжні дівчата звільнялись від усякої важкої праці. Адже з цього часу наставала весільна пора і треба було готуватись.

У жителів сільської місцевості є повір’я, якщо у цей день залишити в полі невелику кількість колосків, то у наступному році це посприяє високому урожаю.

Заборони на Першу Пречисту:


У цей день заборонено затівати сварки, особливо з в родині та з близькими друзями. Не можна відмовляти, якщо хтось просить допомогти — постарайтесь виконати прохання.

Не можна ходити у незручному взутті — натерти ноги та мозолі в цей час дуже погана прикмета, що означає появу проблем і невдач у житті.

Але й роззуватись також не слід — в цей день заборонено ходити босоніж. Особливо по траві і зранку. Роса вважається слізьми Пресвятої, тож топтатись по них — великий гріх.

Погодні прикмети у цей день:


Яка Перша Пречиста – така й осінь.
З’явилася веселка на небі – осінь буде теплою.
Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.
Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною

За матеріалами vsviti.com.ua





На правах реклами