Ми у Facebook
14.09.2018, 10:00

Коли прийде справжнє бабине літо 2018

В Укргідрометцентрі кажуть, що цьогорічні вересневі дні – це аномально тепле продовження літа.
Бабиним літом називають короткочасне повернення тепла і сухої погоди після осінніх холодів і дощів. Здавна початок бабиного літа був прив'язаний до народних прикмет і свят церковного календаря. Вважалося, що воно починалося в день Семена-літопровідника (14 вересня за новим стилем) і закінчувалося в Аспосів день (21 вересня) або на свято Воздвиження (28 вересня). Але клімат істотно змінювався. І за століття, і за останні десятиліття.

В Укргідрометцентрі кажуть, що цьогорічні теплі вересневі дні – це просто аномальне продовження літа. Справжнє “бабине літо” очікується у жовтні.

Народний синоптик Леонід Горбань, у свою, чергу, дав прогноз, що в Україну перше бабине літо прийде з 15 вересня, під час якого опадів не очікується, стовпчики термометрів місцями досягнуть позначки плюс 25”. А вже з 25 вересня в Україну прийде похолодання з дощами, проте ненадовго – з 4 жовтня настане друге бабине літо з температурою близько 20 градусів тепла.

ДО ТЕМИ:Сонник. Якщо сниться бабине літо, павук і павутиння

Цьому осінньому поверненню тепла є своя яскрава прикмета і певна причина. І полягає вона в тому, що природа починає готуватися до зими. У листі руйнується яскраво-зелений хлорофіл, і з'являються жовті та оранжеві речовини ксантофіл і каротин, корисний і фіолетовий антоціан. Ці зміни в листках викликають їх в'янення і подальше опадання. Хімія і біологія їх складна, а найголовніше, що ці процеси відбуваються з виділенням тепла...

ДО ТЕМИ: Коли знову прийде «бабине літо»? [Фото+Відео]

Більше читайте у свіжому номері рівненського інформаційно-рекламного тижневика “ОГО” від 13 вересня. Також на сторінках газети у рубриках АКТУАЛЬНО, РОБОТА, ПОРАДНИК ви знайдете багато цікавої, важливої та корисної інформації, яка допоможе у вирішенні різноманітних проблем. Також ви знайдете в газеті програму телебачення найпопулярніших каналів ТБ на наступний тиждень, сканворд, гороскоп та блок оголошень і реклами.

Свіжий номер рівненського інформаційно-рекламного тижневика "ОГО" можна придбати у кіосках та у приватних розповсюджувачів, передплатити, а також прочитати онлайн версію на нашому порталі ОГО.ua.

Щоб прочитати онлайн версію (PDF версію) останнього номера газети "ОГО", перейдіть ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами