Ми у Facebook
01.10.2018, 08:40

Десять маловідомих фактів про Рівненську чоловічу гімназію

Фото автора

Зараз на вулиці Драгоманова 19 знаходиться Рівненський обласний краєзнавчий музей. А у дев'ятнадцятому столітті у цій будівлі була чоловіча гімназія.
У 1839 році князь Фредерік Любомирський побудував Рівненську чоловічу гімназію, яка проіснувала до 1921 року (вулиця тоді називалася Гімназійна, або Директорська, - авт.).

10 фактів про гімназію:

1. У гімназію віддавали хлопчиків у 10 років, які уже мали початкову освіту. При вступі учні обов’язково здавали екзамени.

2. Курс навчання тривав 12-13 років. За погану успішність могли залишати на другий рік, причому не один раз. Бували випадки, коли гімназію закінчували дорослі дядьки, які вже мали власні сім’ї.

Як приготувати домашній майонез [РЕЦЕПТ]

3. Навчатися тут могли лише діти з багатих сімей: купців, поміщиків, чиновників та священиків. Навчання в той час коштувало 20-60 карбованців на рік. Був і клас для бідних. Але приймали туди тільки бідних дворян.

4. Звичайний день гімназиста починався в п'ятій ранку. Учні умивалися, молилися та снідали. Від шостої протягом півтори години готувалися до уроків. Потім ішли до класів на заняття. Уроки проводилися до обіду та (після півторагодинної перерви) після нього. Після повернення з гімназії від шостої до восьмої вечора готувалися до наступного дня навчання. Потім вечеряли і молилися перед сном. Влітку дозволялося після вечері ще півгодини погуляти у дворі чи саду.

Чим корисний український борщ

5.Дисципліна тут була сувора. Гімназисти не мали права перебувати за межами дому після 9 вечора. Приставлені до гімназистів службовці стежили за виконанням розпорядку. Вони мали право навіть проводити обшуки по квартирах (шукали заборонену літературу, - авт.). За порушення арештовували і саджали в карцер на кілька годин або й днів. Карцер знаходився у приміщенні гімназії.

6. Освіта в гімназії прирівнювалась до університетської. По закінченню не обов’язково було вступати до вишу, можна було одразу йти працювати. Випускники часто йшли в чиновники.

7. Директора гімназії затверджував особисто імператор.

8. В цій гімназії близько року вчителями історії працювали Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш та Михайло Драгоманов.

Куліш і Костомаров познайомились уже у Києві. Вони були членами Кирило-Мефодієвського братства. А коли почалися арешти, їхні твори у гімназії заборонили. Якщо когось з гімназистів ловили з їхніми книжками, могли навіть відрахувати.

9. Малювання там викладав відомий художник Георгій Косміаді. Він був єдиним вчителем малювання на усі навчальні заклади міста . Він зумів організувати виставку робіт своїх учнів у Парижі.

У Рівному зараз мешкає його 94-річна дочка Надія Косміаді. Торік вона презентувала “Арт-Ательє Георгія Косміаді” (вул. Драгоманова, 32, якраз навпроти краєзнавчого музею, - авт.).

10. У цій гімназії навчався відомий письменник Володимир Короленко (автор повісті «Діти підземелля», - авт.).

Окрім гімназії, у цій будівлі розташовувався департамент освіти уряду Директорії, управління Волинського шкільного округу, Рейхскомісаріат «Україна», Рівненський обком компартії.

А уже у 1975 році будинок передали в розпорядження Рівненського краєзнавчого музею.

Автор Тетяна Закордонець





На правах реклами