Ми у Facebook
25.10.2018, 10:43

На вулицю “євробляхерів” прийшло свято?

фото з vikna.if.ua.

Адвокат та правозахисник з Рівного прокоментував нещодавнє рішення Верховного суду України.
Як стало відомо, користування або розпорядження транспортом особистого користування, які ввезли з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, передбаченим у ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України.

Такий висновок зробив Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, яка цю особу визнала винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 469 МК України, та оштрафувала у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн).

Нерозмитнене авто на "євроблясі" визнали законним

Річ у тім, що чоловік, який подав позов, має автомобіль з реєстраційним номером Естонії, який не зняв його там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації з метою транзиту. Під час судових засідань цей чоловік визнав, що ввіз машину для тривалого використання на території України, а «транзит» заявив, щоб не оформляти авто та не платити відповідні платежі.

Сакральна формула пального: з чого складається ціна бензину в Україні


Про це повідомляє Судова влада, court.gov.ua.

Що це значить для користувачів авто з іноземною реєстрацією (яких у народі називають “євробляхами”), розповідає юрист:

“Дана Постанова Верховного суду України від 01 жовтня 2018 року у справі за № 689/1980/16-а, насправді є індульгенцією для тисяч власників автівок на єврономерах, що отримали відповідні штрафи. ВСУ розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 469 МК України, та накладено на нього штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн), визнав правомірним використання авто з іноземною реєстрацією. І дав можливість іншим власникам подібних авто успішно оскаржувати подібні рішення у судах. Стосується дане рішення ВСУ насамперед власників таких транспортних засобів, що використовують їх у власних потребах (не комерційних). Як вбачається із логіки даної Постанови ВСУ, вона є одним із щаблів на шляху до узаконення євроблях із подальшим введенням вмотивованої ставки розмитнення. Хочеться вірити, що це саме так. Оскільки, багато скептиків вважають такий крок спрямованим саме на передвиборчу діяльність зі сторони чинної влади. Та потрібно пам’ятати, що на сьогодні у стінах ВРУ лунають заклики про повернення до примусового технічного огляду автівок, який пройти зможе лише зареєстрований офіційно власник”, - пояснює правозахисник та адвокат Валентин ДУПАК.

Довідка: індульге́нція (лат. indulgentia, від indulgeo — дозволяю, у римо-католицькій церкві) — молитва, якою відпускаються гріхи, відпущення тимчасових покарань Церквою за гріхи, які були раніше прощені Богом в таїнстві примирення (Сповіді) (Вікіпедія, wikipedia.org).





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ