Ми у Facebook
12.11.2018, 14:40

Битва за шахову корону: сьогодні може бути переломний день

фото zdorovia.com.ua.

Змагання за звання Чемпіона Світу з шахів тривають.
В Лондоні за шаховою дошкою зійшлися два молодих, талановитих й амбіційних гросмейстери – норвежець Магнус Карлсен, який посідає першу сходинку в світовому рейтингу і володіє званням Чемпіона світу з шахів уже 5 років – з 2013-го та американець італійського походження Фабіано Каруана, який виграв Чемпіонат претендентів й нині займає другу сходинку в світовому рейтингу і намагається відібрати шахову корону.

Сьогодні починається боротьба за шахову корону Світу

Перший тур з 12-ти майстри відіграли ще в п’ятницю, 9 листопада. Ініціатива дісталася Каруані - Карлсен грав чорними. В першому турі вони доволі жваво відіграли дебют – Карлсен обрав перевірений засіб протистояння білим – Сицілійський захист. Чемпіон, якому властивий активний характер гри, поступово отримав перевагу – темпову та позиційну. При чому, твердо став першим уже в період цейтноту. Проте, Фабіо Каруана проявив себе як справжній боєць і показав непохитний характер – твердо витримавши натиск (кілька разів, щоправда, ризикуючи «просрочити час»), спокійно перейшов у міттельшпіль з контролем часу – 50 хвилин на хід і почав поступальний хід до нічиї. Попри те, що нічия проглядалася уже ближче до ендшпілю (за умови, що Каруана не допустить помилок), Карлсен, як і личить досвідченому шахісту, почав “маринувати” Каруана ще близько двох годин, не поспішаючи зводити партію до вже цілком логічного результату. Але закінчення зустрічі було доволі прогнозованим – нічия і 0,5 очки в активі кожного шахіста.

Другий тур, який за графіком чемпіонату, випав на наступний день, 10 листопада, теж закінчився подібно. Але не без несподіванок – Карлсен, хоча і починав на цей раз партію, але після дебюту, йому, через настійливість Каруана, довелося поволі перейти в оборону. Каруана, спокійно і грамотно відігравши, доволі швидко і закономірно запропонував нічию, не ставши мститися і в свою чергу «варити воду» з Карлсена.

Вчора, 11 листопада, у майстрів був вихідний, а сьогодні, 12 листопада, їх очікує 3 тур. Оскільки, обоє суперників мають однаково очок на своєму турнірному рахунку, то сьогоднішня гра може бути переломною і хтось, цілком можливо, вирветься вперед.

Уже можна прогледіти і характер гри кожного – закономірно, що Фабіано Каруана обрав хоч і виснажливий, але вірний захисний стиль гри. Проте, уже зараз дає зрозуміти Магнусові Карлсену, що він є борцем з ґрунтовною доматчевою, “домашньою” підготовкою, який серйозно налаштований отримати світову першість . Або, на крайній випадок, не дозволить Магнусові Карлесену комфортненько відстояти свою першість.

До речі, паралельно з уже згаданим чемпіонатом, відбувається чемпіонат з шахів, де українки Анна та Марія Музичук кілька днів тому ввійшли до 1/8 фіналу.

Шаховий словник:

ГРОСМЕЙСТЕР – найвище, якщо не враховувати титул Чемпіона Світу, шахове звання.

ДЕБЮТ – початок партії.

ЕНДШПІЛЬ – кінець партії.

МІТТЕЛЬШПІЛЬ – середина партії.

ЦЕЙТНОТ – період з обмеженим обсягом часу на обдумування ходів.

Біографічна довідка:

Магнус Карлсен, автор фото Autopilot,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, uk.wikipedia.org
Магнус Карлсен, автор фото Autopilot, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, uk.wikipedia.org


Свен Магнус Еєн Карлсен (Sven Magnus Øen Carlsen; нар. 30 листопада 1990 року) — норвезький шаховий гросмейстер, лідер світового рейтингу. Чинний чемпіон світу з шахів.

Карлсен став гросмейстером 26 квітня 2004 року, тоді йому було 13 років, 4 місяці і 27 днів, третій наймолодший гросмейстер в історії.
Він продовжує здобувати успіхи. У рейтинг-листі ФІДЕ за листопад 2018 року він має рейтинг Ело — 2843, безперервно очолюючи його з липня 2011 року.

Фабіано Каруана, автор фото Przemysław Jahr, CC BY-SA 3.0, uk.wikipedia.org.
Фабіано Каруана, автор фото Przemysław Jahr, CC BY-SA 3.0, uk.wikipedia.org.


Фабіа́но Каруа́на (30 липня 1992, Маямі (Флорида, США) — американський шахіст із подвійним громадянством: США та Італії. Гросмейстер (2007). До червня 2015 року виступав за Італію.

Переможець серії Гран-прі ФІДЕ 2014/2015. Переможець Турніру претендентів 2018 року.

Його рейтинг станом на листопад 2018 року — 2832 (2-ге місце у світі, 1-ше — в США).

(Вікіпедія)





На правах реклами