Ми у Facebook
17.11.2018, 19:00

Британський кінодіяч написав Олегу Сенцову

Том Стоппард. Світлина @The Telegraph фото з litakcent.com

Він виразив слова підтримки і захоплення.
Відомий британський драматург, кіносценарист і критик сер Том Стоппард, який відомий, зокрема, завдяки трагікомедії «Розенкранц і Гільденстерн мертві», написав листа українському режисеру та письменнику Олегу Сенцову.

Текст листа оприлюднило українське відділення Міжнародного Пен-клубу.

«Дорогий Олеже,

Я був у Нью-Йорку на репетиції вистави, в якій бізнесмен позбавляє журналіста своєї прихильності словами “Ти записав себе до Сибіру!”. Яка ж це проста метафора для англійського письменника! Кілька днів тому я повернувся додому і потрапив на фільм про твій судовий процес. Мені трохи ніяково писати тобі, зважаючи на моє привілейоване становище. Але я мушу тобі написати. Дивлячись на тебе на екрані, я відчував, що спостерігаю за чоловіком, який піднявся над моральним рівнем системи, що притягнула його до суду. Я не забуду, як ти звернувся до суду – не лише сказані тобою слова, а й ту спокійну ввічливість, з якою ти постав перед машиною цинічної й каральної системи. Це не новий досвід для мене, я пам’ятаю, як це було тридцять, сорок, п’ятдесят років тому. Для мене честь – писати тобі й висловити свою глибоку повагу», – зазначив Том Стоппард.

Про це повідомляє Літакцент

Кримчанин, український режисер Олег Сенцов отримав 20 років ув’язнення в колонії строгого режиму на Ямалі. Російський суд визнав його винним у спробі здійснити теракт. Як стверджує слідство, Олег Сенцов планував взірвати вибухівку поблизу меморіалу «Вічний вогонь» і пам’ятника Леніну в Сімферополі у 2014 році.

«Не хвилюйтеся за мене, я вижив», - Олег Сенцов


Сенцов тримав голодування понад 140 днів з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів. В суботу, 6 жовтня, припинив голодування через те, що до нього планували застосувати примусове годування.

Олег Сенцов почав писати сценарій нового фільму про життя ув’язнених

В 2018 році Олег Сенцов отримав відзнаку Європарламенту - премію Сахарова «За свободу думки».





На правах реклами