Ми у Facebook
14.01.2019, 17:24

Нікол Пашинян знову Прем’єр-міністр Вірменії

Нікол Пашинян, Фото: instagram.com/nikol.pashinyan

Указ з’явився сьогодні, 14 січня.
Президент Вірменії Армен Саркісян призначив Нікола Пашиняна прем'єром країни.

Про це йдеться у відповідному Указі.

Відповідно до статті 149 (1) Конституції Вірменії, прем’єра не обирає парламент, а його призначає президентом.

Про це повідомляє Європейська правда, .eurointegration.com.ua

Нагадаємо, 2 березня 2018 року вірменський парламент вперше обирав президента. Ним став колишній прем’єр і посол Армен Саркісян.

Правляча Республіканська партія Вірменії 14 квітня 2018 року висунула на пост прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який з 2008 по 2018 роки обіймав посаду президента.

Учасники вуличних акцій виступають проти висунення Саргсяна на посаду прем'єр-міністра. Після конституційної реформи у країні основна влада перейшла від президента до прем'єра.

Протести у Єревані почалися у п’ятницю 13 квітня. За три дні, 16 квітня, сталася сутичка, в результаті якої постраждали понад 40 осіб, в основному люди поранилися об колючий дріт або постраждали в тисняві. Поліція застосовувала спецзасоби.

23 квітня 2018 року Серж Саргсян оголосив, що йде у відставку з посади Прем’єр-міністра Вірменії.

8 травня 2018 Нікол Пашинян займав пост Прем’єра та 16 жовтня того ж року подав у відставку. Він вважав це чисто формальний крок, мета якого розпуск Національних зборів Вірменії та організації дострокових парламентських виборів. Його відставку прийняв президент Армен Саркісян.

Як повідомляє РБК Україна, Національні Зборів Вірменії не обрали Пашиняна Прем'єр-міністром країни, його кандидатуру не підтримали і в листопаді 2018 року, згідно з нормами Конституції Вірменії, парламент розпустили, адже двічі не обрали главу уряду.

Як повідомлялося, на дострокових парламентських виборах у Вірменії блок Пашиняна "Мій крок" зайняв лідируючу позицію - за підсумками підрахунку даних з 100% виборчих дільниць отримав 70,43% голосів.

Варто також підкреслити, що Вірменія - парламентська республіка, тож реальна влада належить не президенту, а голові Уряду.





На правах реклами