Ми у Facebook
15.02.2019, 17:22

У Польщі відкрили пам’ятний знак на честь УНР (+ФОТО)

фото з facebook.com/pavloklimkin.ua

Меморіальна дошка присвячена Військовій місії Української Народної Республіки.
В урочистостях взяли участь Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Віце-прем'єр, Міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський.

Дошка розташована на будинку колишнього готелю «Польський» (Hotel Polski) у центрі Варшави. Там у 1919-1920 роках знаходилася Військова місія Української Народної Республіки.

фото з .facebook.com/pavloklimkin.ua
фото з .facebook.com/pavloklimkin.ua


«Ми зібралися тут, аби вшанувати подію, що сталася 100 років тому, і яка доводить, що мудрі люди, мудрі політики, можуть робити добрі справи для своїх батьківщин. 100 років тому почалася співпраця людей, котрі добре послужили своїм народам. Це вони, передбачаючи геополітичні зміни і неспокої після Першої світової війни, створили та реалізували польсько-український союз. Це союз двох вільних народів, які прагнули незалежності. І тоді, вперше, вони інституціоналізували ідею співпраці для взаємного добра. Та українська місія працювала пліч-о-пліч з польськими політичними та військовим установами. У той час ми повинні були боротися зі зброєю за незалежність», - сказав віце-прем’єр та міністр культури Польщі Пйотр Ґлінський.

Про це повідомляє Польське Радіо, polradio.pl.

фото з facebook.com/pavloklimkin.ua
фото з facebook.com/pavloklimkin.ua


"У Варшаві ми спільно з польськими друзями відкрили меморіальну дошку на будинку, у якому у 1919-20 рр. перебувала Військова місія УНР. Українські і польські воїни спільно боронили Варшаву та звільняли Київ. Бойове братерство - найміцніше.У наших відносинах немає жодних проблем, однак є багато емоцій, пов’язаних із сприйняттям спільної історії.

Рішення Конституційного суду Польщі і наші дії створили нам позитивну динаміку.Наразі не маємо очікувати один від одного практичних кроків на кшталт «ти мені, а я тобі», а щиро рухатися на зустріч один одному. У тому числі, щодо пошукових робіт та відновлення наших місць пам`яті у Польщі", - написав Павло Клімкін на своїй сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, що в Польщі також вшановується пам’ять Марка Безручка - українського командуючого, генерала УНР, який спільно з поляками боровся проти більшовиків під час польсько-більшовицької війни у 1920-му році.





На правах реклами