Ми у Facebook
01.03.2019, 18:14

Володимир Гройсман: “Україні потрібно повторювати історію відродження Острозької академії” [+Фото]

До Національного університету «Острозька академія» сьогодні завітав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у супроводі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, представників державної влади Рівненської області та міста Острога.
За доброю традицією гостей зустріли ректор вишу Ігор Пасічник, представники студентства та професорсько-викладцького складу, а також театралізовані герої: князь Василь-Костянтин Острозький — засновник Острозької академії і княжна Гальшка Острозька — фундаторка цього культурно-освітнього осередку.



Приводом для зустрічі стало відкриття Володимиром Гройсманом чергової сесії міжнародної дискусійної платформи «Острог Forum 2019». Цього разу темою обговорення була національна безпека як синергія економіки та освіти.



«Якщо проаналізувати нашу історію, то ми мали дуже багато випробувань і складних часів, поряд з якими були й великі можливості, які, на превеликий жаль, не завжди використовували. Для нас має стати національною ідеєю — побудувати успішну, заможну, сильну державу. Україні потрібно повторювати історію відродження Острозької академії, адже під проводом вашого незмінного ректора Ігоря Пасічника вам вдалося відновити унікальний навчальний заклад, який має величезні перспективи», — зауважив Володимир Гройсман.



У своїй доповіді Прем’єр-міністр зазначив, що період із 2004 до 2014 року вважає десятиріччям втрачених можливостей, адже Україна мала достатньо потужну економіку і потребувала лише єдиного — системних реформ.

«Коли наш ворог прийняв рішення щодо захоплення української території, ми були дуже ослаблені. Перед нами стояв вибір — або ми впадемо, або вистоїмо у цій гібридній війні. Наша економіка фактично була заблокована, адже до 2014 року ми були енергетично залежні від Російської Федерації на 100%. З боку ворога ми отримували постійну інформаційну агресію, низку кібератак. Увесь спектр зброї, який застосовував ворог був дуже широким і потребував від нас стійкості», — зазначив Володимир Гройсман.



Прем’єр-міністр також закцентував увагу на успішності проведення ним реформи децентралізації, яка відкрила можливості для регіонального розвитку України.



За словами Володимира Гройсмана, добробут країни великою мірою залежить від якості освіти, тому вважає виправданими використання нових підходів до освітньої системи — від дитячих садочків до вищої школи.



«Ми прагнемо до європейських стандартів через інтеграцію у ЄС та членства України в НАТО. Це дає можливість забезпечити високі стандарти життя і зміцнити нашу національну безпеку. Молодь має займати важливе місце в усіх державних процесах. Вважаю, що молодь — це не тільки наше майбутнє, а й сьогодення. Ви формуєте той багаж, який завтра буде робити нашу країну іншою», — підсумував Прем’єр-міністр.



Студенти та викладачі мали можливість поспілкуватися з Володимиром Гройсманом у форматі «запитання-відповідь» про підтримку представників середнього класу в Україні, сприяння розвитку освітніх, культурних ініціатив тощо.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у своїй доповіді відзначила актуальність тематики «Острог Forum-2019», а саме взаємодію економіки та освіти як базову складову національної безпеки України:

«Останній звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) 2015 року продемонстрував, що є чітка, абсолютно пропорційна кореляція між темпом економічного зростання і якістю системи освіти. Сінгапур має систему шкільної освіти № 1, адже має високо розвинену економіку. Естонія, ближча до нас країна, у цьому рейтингу на сьомому місці і теж мала високі темпи економічного зростання. Сусідня Польща — на 11-му, Україна зараз — на 37-му. Але я впевнена, що ми будемо йти вперед, і тому здійснюються реформи. Нам потрібні ваші зусилля, ваша співпраця, та активна участь, чого я нам усім щиро зичу! Процвітання Національному університету «Острозька академія!»

Наприкінці зустрічі ректор Острозької академії Ігор Пасічник вручив Володимирові Гройсману найвищу відзнаку університету — срібну медаль «Василь-Костянтин Острозький». У свою чергу, гості пообіцяли виділити 10 млн грн на добудову нового корпусу Острозької академії, який планують відкрити цьогоріч у вересні.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ