Ми у Facebook
02.03.2019, 14:40

Чи правда, що у Рівному незнайомець годує дітей солодощами з наркотиками?

фото з uzhgorod.net.ua.

Подібна інформація миттєво шириться серед рівнян.
В Інтернеті шириться повідомлення про те, що незнайомець у Рівному пригощає дітей солодощами, які приправлені наркотичними речовинами.

Проте, це неправда і чергова "страшилка", якою лякають мешканців Рівненщини.

Як зазначили у відділі комунікації поліції Рівненської області, така інформація не має жодного підґрунтя, вона неправдива.

Між рівнянами знову шириться чергова неправдива новина - фейк. Кому це потрібно і як з цим боротися?

"З цього приводу варто відзначити дві речі - безпосередньо безпековий аспект та ситуація з поширенням фейку.Звісно, необхідно розповідати дітям інформацію про те, що потрібно робити дитині у випадку, коли незнайомі (та й знайомі)дорослі пропонують пригостити чимось чи поїхати кудись. При цьому не варто забувати про інший аспект, який також може бути небезпечним, тож розглянемо фейк.

Його особливість, як і будь-якого “дієвого” фейку - емоційна забарвленість. Наголошується на небезпеці для дітей, це, безумовно, примушує серце батьків сильніше битися. Крім того, це змушує негайно поділитися цією інформацією з іншими - ми ж добрі люди, ми ж хочемо попередити інших.

А що в повідомленні немає подробиць (часу, міста та місця, де це відбувається), то це тільки розпалює хворобливу уяву стурбованих батьків.

Зверніть увагу на джерело повідомлення. Не на того/ту знайому, що вам переслали це повідомлення, а на джерело. Що, немає джерела? Знайомий/знайома не знає подробиць чи, навпаки, подробиці народжуються “за ходом подій”?

Що ж, вам варто на майбутнє обережніше ставитися до повідомлень цих знайомих, адже у них, швидше за все, відсутнє критичне мислення. Не дивуйтеся, якщо наступного разу вони вам запропонують вкласти гроші в ННН або купити чудо-шампунь, який перетворює лисину на густу шевелюру (“достовірні” фотки будуть вам надані).

Що ж, якщо ви все ж отримали тривожну інформацію, то перед тим, як її поширювати далі і панікувати, зробіть декілька необхідних речей.
1.Визначте джерело. Уточніть у того, хто поширює інформацію, чи він/вона знає джерело.

2. Перевірте цю інформацію у ЗМІ. Зараз медіа дуже оперативні, вони обов'язково повідомлять про загрозливу інформацію, а професійні медіа обов'язково візьмуть коментарі з різних джерел.

Сам по собі цей фейк не новий і є черговою реплікою давніх чуток (які зазвичай запускали спецслужби), які в радянські часи боролися із закордонними жуйками та газованою водою, наганяючи страху на батьків", - розповідає Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ, медіа-експерт та доцент кафедри журналістики НаУ "Острозька академія".


Як згадує редактор Видавничого дому ОГО Галина Цуканова, така жахачка, справді, далеко не нова. В радянські часи, їх лякали тим, що не можна брати жувальні гумки від іноземних, оскільки жуйка може бути просякнута наркотиками. Пізніше з’явилася історія про чорну волгу, яка викрадає дітей.

Серед мешканців Рівного та Рівненщини активно ширять подібні страшні чутки. Перед цим було неправдиве повідомлення, що в Костополі грабіжник у камуфляжі їздить на спортивному велосипеді й вириває сумки у жінок. І нічого вдіяти не можна, адже він швидко пересувається.

Наприкінці 2017 року серед рівнян ширилася неправдива інформація, що вода заражена гепатитом.

Довідка: Фейк (з англ. підробка, фальшивка) - неправдива інформація в Інтернеті, яка має не лише обманути, але й спонукати поширювати таку інформацію далі.





На правах реклами