Ми у Facebook
21.03.2019, 17:17

Сьогодні - Всесвітній день людей з синдромом Дауна

фото з promum.com.uа.

Цей день відзначають уже не один рік.
Вперше це сталося у 2006 році. Ініціаторами відзначення цього дня стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA).

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома 21. Тому люди з цим синдромом мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46.

Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у ХХ столітті.

Діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти. Та вони здатні до навчання, більшість може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і давати собі раду без зайвої допомоги. Людина з синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю.





На правах реклами