Ми у Facebook
27.03.2019, 12:00

Як знайти необхідну інформацію, яка стосується медицини

Національна служба здоров’я України опублікувала на своєму сайті відкриті дані про те, як працює первинна ланка медицини після змін.
Пацієнти, медики та керівники закладів первинної медичної допомоги, представники місцевої влади відтепер зможуть знайти багато корисної інформації — від мапи медзакладів до вікової структури пацієнтів того чи іншого медзакладу. Дані у відкритому доступі на сайті Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за посиланням: https://goo.gl/6hr4uk

Оновлення даних буде відбуватися раз на місяць. Розповідаємо, яку корисну інформацію можна знайти.

Інформація для пацієнтів

Пацієнт може знайти зручний для себе заклад, де працює сімейний лікар, терапевт або педіатр. Наприклад, ви шукаєте медзаклад біля дому або роботи. Можливо, для батьків важливо підписати декларацію дитині з педіатром, який знаходиться поряд з дитячим садочком. Або вам принципово отримувати послуги в приватних закладах, тож ви можете перевірити, які саме приватники уклали договір з НСЗУ та чи зручно вам до них буде їздити. Тепер ця інформація в повному обсязі відображається на карті за посиланням. Там же пацієнт може знайти контакти закладу — адресу та номер телефону.

У дешборді реалізували довгоочікувану можливість дізнатися про свого лікаря більше. У системі відображаються всі лікарі, у яких є хоча б одна декларація. Ви можете перевірити, чи обраний вами лікар може ще брати пацієнтів.

Для лікарів

Лікар може перевірити, скільки у нього пацієнтів, вікову структуру своїх пацієнтів та розмежування за статтю. Також сімейні лікарі, терапевти та педіатри можуть відслідковувати, чи має їх медичний заклад контракт з НСЗУ.

Для керівників медзакладів

Керівники медзакладів первинки можуть відслідковувати всі необхідні дані щодо своїх закладів: кількість декларацій у лікарів їхнього закладу, тенденцію підписання декларацій у своєму закладі.

Крім того, можна проаналізувати конкурентне середовище в своєму регіоні. Наприклад, відслідкувати, скільки лікарів відкрили власну приватну практику за останній місяць та спрогнозувати можливий відтік пацієнтів. Також вони можуть співставити кількість лікарів і декларацій у закладах поблизу, або у тих, які працюють у подібних умовах і оцінити потенціал свого закладу.

Для органів місцевої влади та ДОЗ

Для тих, хто планує розвиток системи здоров’я області, району, міста, села чи ОТГ, система надає великі можливості для аналізу статистичних даних. Для стратегічного планування, наприклад, важливо визначити необхідну кількість лікарів та молодшого медперсоналу на певних територіях чи в закладах, їхню спеціалізація. Є можливість планувати кампанії із заохочення стежити за своїм здоров’ям, відстежуючи, представники яких вікових груп найменше обрали своїх лікарів.

Також цей інструмент дозволяє вирішувати тактичні задачі. Наприклад, керівництво району може заохотити фахівця перейти з одного закладу до іншого, побачивши, де менше декларацій припадає на одного лікаря. Крім цього, представники місцевої влади можуть побачити цілісну картину щодо укладання договорів закладами з Національною службою здоров’я.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України, moz.gov.ua.

Нагадаємо, в Україні змінюють правила продажу антибіотиків.

Медики розповіли про усі нюанси, які потрібно знати під час постування.





На правах реклами