Ми у Facebook
03.04.2019, 16:00

Борги за комунальні послуги: Автоматичного нарахування пені не буде

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пояснили, що автоматичного нарахування пені за борги з комуналки не буде.
Про це повідомляє "Прямий" канал за інформацією прес-служби міністерства.

Зазначається, що сьогодні пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги не нараховується.

"Введення в дію Закону України "Про житлово-комунальні послуги", яким передбачена пеня за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, не є підставою для автоматичного нарахування споживачам пені з 1 травня 2019 року", - стверджують у міністерстві.

Зазначене пояснюється наступним.

Згідно з законом, надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. При цьому співвласники багатоквартирних будинків зобов’язані укласти договори з постачальниками комунальних послуг не пізніш, як протягом одного року з дня введення в дію цього закону, тобто, не пізніше як до 1 травня 2020 року.

У договорі між мешканцями будинків і постачальником комунальних послуг мають бути:

1) перелік послуг;
2) вимоги до якості послуг;
3) права і обов’язки сторін;
4) відповідальність сторін за порушення договору;
5) ціна послуги;
6) порядок оплати послуги;
7) порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги;
8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.

Також у законі передбачено відповідальність за неналежне виконання договору.

"У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином", - йдеться у законі.

Отже, враховуючи зазначене, нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги може здійснюватися після 1 травня 2019 року, проте все залежить від умов договорів між мешканцями конкретного будинку і постачальником комунальних послуг.

Варто зазначити,
що при цьому пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утвориться з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг, але не раніше 01.05.2019.





На правах реклами