Як дешевше купити гречку?
З давніх-давен гречка росла в Північній Індії, Гімалаях, Непалі і на Алтаї. Археологи досі знаходять скам’янілі зерна гречки в курганних похованнях алтайців і на розкопаних уральських стоянках азіатських кочівників, що датуються 4 століттям до нашої ери. Поступово про цю крупу стало відомо на найвіддаленіших територіях у різних народів. Хоча назва рослини і вказує на Грецію, але у самій Греції «візантійськими зернами» харчувалися лише жебраки. Назва її пов’язана з тим, що на Київській Русі навчили садити і споживати цю зернову культуру грецькі ченці, які займалися тут місіонерством.
Особливості вирощування гречки
Відомо, що ця рослина невибаглива і може давати врожай на бідних землях, де жодна інша зернова культура зростати не буде. Вегетаційний період її короткий — 65-100 днів. Гречка відноситься до вологолюбних культур. Агротехнічне значення гречки полягає в тому, що вона в силу своєї невибагливості, а також вражаючої здатності самостійно витісняти бур’яни зі своєї землі зменшує забур’яненість полів. Вона є добрим попередником, оскільки засвоює важкодоступні сполуки фосфору і калію для власного живлення і залишає їх в ґрунті з рослинними рештками. Гречка є страховою культурою для пересівання загиблих озимих, її вирощують у післяукісних та післяжнивних посівах, а також на зелений корм та на зелене добриво.
Де їдять гречку?
Може видатись дивним, але гречану крупу, недорогу і корисну, у багатьох країнах не їдять зовсім. Натомість українці високо цінують цю коричневу крупу та намагаються купляти її при кожній нагоді.
На всіх територіях історичного зростання цієї зернової культури гречку вживають в їжу до сьогодні, але вона все одно вважається «дешевою» їжею, хоча, наприклад, в Північній Індії і в Непалі її вже рідко можна зустріти в продажу. Місцеве населення знає цей продукт, там традиційно смажать гречку зі спеціями, але споживають дуже неохоче, незважаючи на те, що про її корисні властивості тепер уже відомо всьому світу.
У Китаї гречка росте гіршої якості, ніж, на Україні і ми в цьому мали можливість переконатись коли прилавки наших магазинів були заповнені китайською гречкою. Тому китайці закуповують її на Україні і в Білорусії. У Піднебесній теж вважають гречку непрестижною їжею, але там стало модно піклуватися про своє здоров’я і китайські лікарі рекомендують своїм пацієнтам гречку … пити. Тепер її заварюють як чай і намагаються випивати в день не менше двох склянок настою.
У Кореї і Японії гречка завжди була поширена, але у вигляді борошна. Корейці досі печуть з неї пишні ароматні булочки – САЕ МЕ ДУК, а японці готують смачну локшину WOK характерного коричневого кольору.
Крім азіатських і слов’янських країн ще гречку їдять в Ізраїлі. Гречана каша, зварена по-єврейськи, називається «ВАРНІШКЕС» і крім гречки в неї входить пшеничне борошно і цибуля.
Вживання гречки в Україні
Ще з VII століття нашої ери гречка стала найпопулярнішою зерновою культурою в районах слов’янського розселення, а страви, що готуються з неї, стали національними. Гречану кашу на просторах нашої країни їдять всі незалежно від віку. Дієтологи стверджують, що звикати до споживання вареної гречки дійсно треба з дитинства, тільки тоді можна насолодитися її смаком.
Гречка — один з кращих медоносів. За сприятливих умов вона забезпечує збір меду 60-100 кг/га а іноді й більше.
Увага!
Сільгоспвиробники мають можливість придбати насіння гречки скориставшись державною програмою підтримки розвитку фермерських господарств – часткова компенсація (до 80%) вартості насіння. Для цього насіння слід закупляти тільки у тих господарствах які занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва і вирощують сорти гречки занесені до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні і не являються генномодифікованими (ГМО).
Вирощуйте та споживайте гречку тому що на сьогоднішній день тільки гречана крупа здатна:
нормалізувати кров’яний тиск,
гормональний фон,
рівень цукру в крові,
піднімати гемоглобін,
підвищувати імунітет,
виводити з організму шлаки і надлишок холестерину. - за матеріалами Держпродспоживслужби у Рівненській області.

насіння, здоров'я, Україна, крупи, фермерство, економія, гречка
Салат «Сніданковий» за 5 хвилин: швидко, просто, смачно

Ранок задає настрій усьому дню — і саме з поживного та водночас легкого сніданку варто розпочинати. Якщо не хочеться довго стояти біля плити, цей рецепт стане справжньою знахідкою.
переглядів: 110
Передбачення на неділю: дізнайтесь, що вас чекає

Дізнайтеся своє персональне передбачення на 13 квітня.
переглядів: 335
Як звичайна сода може покращити вашу шкіру та волосся: секрети краси

Сьогодні домашні процедури стають все більш популярними, оскільки люди розуміють, що зовсім не обов'язково витрачати величезні суми в салонах краси, доглядати за своєю шкірою і волоссям цілком можна і за допомогою вельми економічних натуральних засобів - таких, як сода.
переглядів: 952
Простіше не буває: рецепт ситного крем-супу з куркою

Рецепт швидкого в приготуванні та ситного супу, який сподобається і дорослим, і дітям.
переглядів: 1438
Як не набрати зайві кілограми на Великдень: топ-3 поради

Великодні свята - це період, коли дуже легко набрати кілька зайвих кілограмів. Смачна паска, крашанки, м'ясні страви та відсутність фізичного навантаження лише сприяють цьому.
переглядів: 1530