Як дешевше купити гречку?
З давніх-давен гречка росла в Північній Індії, Гімалаях, Непалі і на Алтаї. Археологи досі знаходять скам’янілі зерна гречки в курганних похованнях алтайців і на розкопаних уральських стоянках азіатських кочівників, що датуються 4 століттям до нашої ери. Поступово про цю крупу стало відомо на найвіддаленіших територіях у різних народів. Хоча назва рослини і вказує на Грецію, але у самій Греції «візантійськими зернами» харчувалися лише жебраки. Назва її пов’язана з тим, що на Київській Русі навчили садити і споживати цю зернову культуру грецькі ченці, які займалися тут місіонерством.
Особливості вирощування гречки
Відомо, що ця рослина невибаглива і може давати врожай на бідних землях, де жодна інша зернова культура зростати не буде. Вегетаційний період її короткий — 65-100 днів. Гречка відноситься до вологолюбних культур. Агротехнічне значення гречки полягає в тому, що вона в силу своєї невибагливості, а також вражаючої здатності самостійно витісняти бур’яни зі своєї землі зменшує забур’яненість полів. Вона є добрим попередником, оскільки засвоює важкодоступні сполуки фосфору і калію для власного живлення і залишає їх в ґрунті з рослинними рештками. Гречка є страховою культурою для пересівання загиблих озимих, її вирощують у післяукісних та післяжнивних посівах, а також на зелений корм та на зелене добриво.
Де їдять гречку?
Може видатись дивним, але гречану крупу, недорогу і корисну, у багатьох країнах не їдять зовсім. Натомість українці високо цінують цю коричневу крупу та намагаються купляти її при кожній нагоді.
На всіх територіях історичного зростання цієї зернової культури гречку вживають в їжу до сьогодні, але вона все одно вважається «дешевою» їжею, хоча, наприклад, в Північній Індії і в Непалі її вже рідко можна зустріти в продажу. Місцеве населення знає цей продукт, там традиційно смажать гречку зі спеціями, але споживають дуже неохоче, незважаючи на те, що про її корисні властивості тепер уже відомо всьому світу.
У Китаї гречка росте гіршої якості, ніж, на Україні і ми в цьому мали можливість переконатись коли прилавки наших магазинів були заповнені китайською гречкою. Тому китайці закуповують її на Україні і в Білорусії. У Піднебесній теж вважають гречку непрестижною їжею, але там стало модно піклуватися про своє здоров’я і китайські лікарі рекомендують своїм пацієнтам гречку … пити. Тепер її заварюють як чай і намагаються випивати в день не менше двох склянок настою.
У Кореї і Японії гречка завжди була поширена, але у вигляді борошна. Корейці досі печуть з неї пишні ароматні булочки – САЕ МЕ ДУК, а японці готують смачну локшину WOK характерного коричневого кольору.
Крім азіатських і слов’янських країн ще гречку їдять в Ізраїлі. Гречана каша, зварена по-єврейськи, називається «ВАРНІШКЕС» і крім гречки в неї входить пшеничне борошно і цибуля.
Вживання гречки в Україні
Ще з VII століття нашої ери гречка стала найпопулярнішою зерновою культурою в районах слов’янського розселення, а страви, що готуються з неї, стали національними. Гречану кашу на просторах нашої країни їдять всі незалежно від віку. Дієтологи стверджують, що звикати до споживання вареної гречки дійсно треба з дитинства, тільки тоді можна насолодитися її смаком.
Гречка — один з кращих медоносів. За сприятливих умов вона забезпечує збір меду 60-100 кг/га а іноді й більше.
Увага!
Сільгоспвиробники мають можливість придбати насіння гречки скориставшись державною програмою підтримки розвитку фермерських господарств – часткова компенсація (до 80%) вартості насіння. Для цього насіння слід закупляти тільки у тих господарствах які занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва і вирощують сорти гречки занесені до Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні і не являються генномодифікованими (ГМО).
Вирощуйте та споживайте гречку тому що на сьогоднішній день тільки гречана крупа здатна:
нормалізувати кров’яний тиск,
гормональний фон,
рівень цукру в крові,
піднімати гемоглобін,
підвищувати імунітет,
виводити з організму шлаки і надлишок холестерину. - за матеріалами Держпродспоживслужби у Рівненській області.
насіння, здоров'я, Україна, крупи, фермерство, економія, гречка
Без зв'язку та електрики: як викликати екстрену допомогу під час відключень
Бувають моменти, коли зв'язок може врятувати життя вам чи вашим близьким.
переглядів: 572
Встигніть до 1 грудня: як подати документи на житлову субсидію у 2024 році
Для отримання житлової субсидії з 1 жовтня заяву і документи на її призначення потрібно подати до 1 грудня.
переглядів: 197
6 500 грн на кожну дитину: як отримати грошову допомогу в межах програми "Тепла зима"
В межах впровадження комплексного пакету «Зимової підтримки» для українських родин Міністерство соціальної політики запроваджує нову виплату “Тепла зима”.
переглядів: 234
Як урізноманітнити пісне меню: рецепти сніданків, які вам сподобаються
Піст — це чудовий привід оновити своє меню і спробувати нові страви, які не містять продуктів тваринного походження. Навіть у рамках обмежень можна створити поживний і смачний сніданок, який зарядить енергією на весь день.
переглядів: 253
Важливі рішення та саморозвиток: астропрогноз на 28 листопада
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на завтра.
переглядів: 310