Ми у Facebook
16.05.2019, 15:20

Що передбачає Закон про українську мову

Основні зміни та відповідальність за зневагу до державної мови.
25 квітня 2019 року Верховною Радою України (278 народними депутатами) було схвалено законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».А вже 15 травня документ підписав президент України Петро Порошенко.

До нього було внесено 2059 поправок, які зачіпали практично всі статті документа.

Будучи законопроектом, проект критикували за те, що не передбачено такого дієвого заходу поширення державної мови, як безкоштовні курси вивчення української мови, для осіб, які вже здобули певний освітній рівень, однак не володіють або недостатньо володіють українською мовою. Хоча їхнє запровадження було би цілком логічним продовженням тез цього ж документа.

Також зазначається, що потребують правової конкретизації підстави звернення зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови про порушення відповідних мовних прав. Адже це передбачало захист прав Західної України, а саме людей, які спілкуються угорською, румунською мовами.

Згідно із Законом, єдиною державною мовою в Україні є українська. Закон передбачає, що українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство.

Водночас, дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Українською мовою повинні розмовляти усі високопосадовці та керівники силових структур. Також українська обов'язкова для депутатів усіх рівнів, суддів, адвокатів, керівників вишів, викладачів, медпрацівників тощо.

Відповідно до проекту закону, українською мовою мають проводитись усі засідання, зустрічі тощо у владних органах та установах – як центральних, так і регіональних.

Українська мова використовувається також у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів і послуг. Так, якщо клієнт закладу просить спілкуватись із ним українською – це прохання має бути виконане.

До того ж комп’ютерні програми повинні будуть мати інтерфейс державною мовою та/або англійською або мовами країн Євросоюзу. Сайти за замовчуванням спочатку повинні будуть завантажуватися українською, але можуть мати також інші версії.

А от пресу можна буде видавати у кількох мовних версіях, одна з яких має бути українською. У кожному місці розповсюдження друкованих ЗМІ україномовних газет та журналів має бути не менше 50%.

Передбачене й створення посади Уповноваженого з захисту української мови, який регулюватиме впровадження цього закону.

В Україні створять Нацкомісію зі стандартів української мови, яка опрацьовуватиме та затверджуватиме стандарти державної мови (правопис, стандарти термінології, підручники та посібники – цим всім займатиметься комісія).

Документ також передбачає адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері застосування державної мови.

Крім того, законопроектом передбачена кримінальна відповідальність «за публічне приниження і зневагу до державної мови». Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом та гімном — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Спроби ввести двомовність чи багатомовність, або надати офіційний статус будь-якій іншій мові в усій країні або в окремому регіоні – все це прирівнюється до повалення конституційного ладу. За це можна отримати до 10 років ув'язнення відповідно до статті 109 Кримінального кодексу.

В загальному штрафи складатимуть такі суми:

У діловодстві та правоохоронцями передбачений штраф від 3 400 до 6 800 гривень.
У сфері культури, освіти, реклами – штраф від 3 400 до 6 800 гривень.
У друкованих ЗМІ – штраф від 6 800 до 8 500 гривень.
У сферах публічного спілкування – штраф від 3400 – 5100 гривень.
На телебаченні або радіо – штраф від 8500 до 10200 гривень
В наданні інформації у сфері послуг – від 5100 – 6800 гривень.
Публічне приниження чи зневажання державної мови – штраф 850 гривень.
В інших випадках передбачений штраф, розміром від 3 400 до 5 100 гривень. Проте якщо порушення відбулося вперше, можна відбутись лише попередженням. Якщо ж хтось порушить закон вдруге за рік, то штраф складе вже 8 500 – 11 900 гривень.

Ольга СТОЛЯРЕЦЬ, юрист





На правах реклами