Ми у Facebook
24.06.2019, 12:00

Сьогодні розпочався найкоротший піст - Петрівка

Цьогоріч, із понеділка 24 червня починається найкоротший у цьому році піст, який в народі називають Петрів.
Він закінчується 12 липня – у день пам’яті первоверховних апостолів Петра і Павла.

Цей піст встановлений на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постилися, готуючи себе для євангельської проповіді.

Церковний календар на 2019 рік: православні свята і пости

Встановлений Петрів піст ще у глибоку давнину. Утвердився ж, коли у Константинополі і Римі, який тоді ще не відійшов від православ’я, з’явилися храми в ім’я святих апостолів Петра і Павла. Та й освячення константинопольського храму відбулося в саме в день пам’яті апостолів – 12 липня. Власне, відтоді цей день став особливо урочистим і на Сході, і на Заході.

Піст починається через тиждень після Дня Святої Трійці, в понеділок, після дев'ятого воскресіння після Пасхи, а закінчується в день Петра і Павла - 29 червня (12 липня), коли Церква оспівує "Петрову твердість і Павлів розум".

Узагалі тривалість Петропавлівського посту залежить від дня святкування Великодня: найдовший піст може тривати півтора місяці, найкоротший – всього вісім днів.

У православній церкві існує традиція підготовки вірян до цього свята – постом і молитвою. Священики пояснюють: вони мають бути простими і мудрими, що під силу кожному християнину. Адже сенс будь-якого посту в тому, щоб утримуватися від усього, що віддаляє людину від Бога, від того, що заважає їй у творенні духовного життя. Для когось це їжа, для інших – дратівливість, для третіх – звичка до засудження, лихослів’я… Саме на ці особисті перешкоди священики і радять звернути особливу увагу, а ще – не забувати ставити собі цілком конкретні цілі і намагатися їх досягати.

Петрів піст – не надто суворий. Але під час нього все ж не можна їсти м’ясні та молочні продукти, а також яйця. Щоправда, в усі дні, крім середи і п’ятниці, церква дозволяє куштувати рибу.





На правах реклами