Ми у Facebook
22.07.2019, 15:20

Спалах кишкової інфекції: Як вберегтись рівнянам

Фото з Інтернету

Літо – прекрасна пора для відпочинку, весільних святкувань, великих родинних трапез, урочистих застіль та інших традиційних веселощів, на яких повно всілякої смакоти та наїдків.

Проте такі застілля можуть закінчуватися дуже неприємними симптомами кишкової інфекції, що потребує звернення до лікаря для отримання необхідної медичної допомоги. Сальмонельоз, дизентерія, ротавірусна інфекція, ешеріхіоз, стафілококовий гастроентерит та ще багато інших кишкових захворювань можна «підхопити» на святкуванні.

Кожну хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому і гостям, і запрошеним необхідно дотримуватися основних правил профілактики кишкових інфекцій.

Насамперед, слід пам’ятати, що влітку значно зменшується термін зберігання продуктів та готових страв. Також на першому місці стоїть питання належного температурного режиму зберігання сировини, харчових продуктів та готових страв. Тож дуже уважно потрібно підходити до питання розробки меню, замовлення страв. Обмежити або і не використовувати так звані «швидкопсуючі» продукти: холодці, заливні страви, салати з майонезом, приготовлені заздалегідь, тістечка та інші кондитерські вироби з кремом, желе. Якщо салати, то лише приготовлені перед подачею на стіл, а ще краще – нарізані овочі без заправок та різних соусів.

Необхідно передбачити достатню кількість холодильного обладнання. Це, насамперед, стосується випадків проведення весільного застілля в домашніх умовах. При спеці до 30 градусів зберігати страви та харчові продукти у коморах та підвалах неприпустимо!!!! Зверніть увагу на достатню кількість кухонного та столового посуду, розроблювального інвентаря.

Гарячі страви необхідно піддавати ретельній кулінарній обробці. Щоб запобігти сальмонельозу рекомендую відмовитися від страв у яєчному клярі, так як на велике застілля готується велика кількість виробів та не дотримується тривалість їхнього прожарювання. Котлети, фрикадельки, тефтелі необхідно після прожарювання додатково прогрівати у духових шафах.

Дуже уважно необхідно підходити до питання закупівлі сировини та харчових продуктів. Купуйте лише у перевірених виробників, з холодильних вітрин, не купуйте на стихійних ринках.

Досвід показує, що майже половина всіх випадків кишкових інфекцій пов’язана з недотриманням елементарних правил особистої гігієни. Чистота рук має бути найголовнішим пріоритетом кухаря та офіціанта! Руки потрібно завжди мити перед приготуванням та прийомом їжі, після користування туалетом, а також кожного разу, прийшовши додому. Необхідно мити руки самому та привчати цьому своїх діток. У місці приготування страв обов’язково має бути рукомийник із милом та одноразові рушники.

Дбайте про чистоту посуду, кухонного начиння та інвентаря. Забезпечте ідеальну чистоту на кухні. Захистіть кухню, комори, складські приміщення від комах (мух, тарганів) та гризунів. Вікна мають бути обов’язково засітчені.

При появі перших симптомів кишкової інфекції, не приступати до приготування їжі, а звертатися до лікаря. - за матеріалми Рівнепродспоживслужби.





На правах реклами