Ми у Facebook
11.08.2019, 08:00

Сьогодні - Різдво святого Миколая. Що ми не знаємо про свято

У нас більш відомі два інші церковні празники у пам'ять про чудотворця.
Багато віруючих в Укравїні знають про Зимового Миколи 19 грудня - успіння святого і Весняного Миколи 22 травня - перенесення мощей в місто Барі, де вони покояться в спеціальній раці й донині.

Є ще одна дата в церковному календарі - влітку 11 серпня у храмах згадують Різдво святителя Миколи Чудотворця. Колись його широко відзначали й у нас в Україні, але імператриця Катерина Друга своїм указом його скасувала і свято поступово забули...

БІЛЬШЕ ПРО СВЯТО



Він з'явився на світ у 258 році у місті Патарі неподалік Лікії. Це на півдні Малої Азії, нині територія сучасної Туреччини. Батько і мати Миколи - Феофан і Нонна - сповідували все своє життя християнство і жили за Божими заповідями. Однак затьмарювало їхнє існування те, що не було у подружжя дітей. Вони день і ніч солилися й благали у Господа благання про дарування дитяти. І диво сталося: на світ з'явився хлопчик. Будучи безмежно вдячними небесам, Феофан і Нонна пообіцяли присвятити своє єдине дитятко Богові, служіння йому.

За церковними переказами, з самого дитинства майбутній святитель дивував батьків, При хрещенні він простояв в купелі три години, віддаючи честь Пресвятій Трійці.

Ще малюком Миколай почав поститись - приймав материнське молоко по середах і п'ятницях лише один раз - і то після вечірньої молитви батьків.

Багато часу проводив з молитвою на устах. Подорослішавши, став читцем, пізніше - священиком у храмі, а потім єпископом.

Після смерті батьків святитель Микола відмовився від їхньої спадщини і роздав усе добро бідним.

МОЛИТВА ДО СВЯТОГО МИКОЛАЯ
Всесвятий Миколо, теплий наш заступнику, і всюди в скорботах швидкий помічнику!
Допоможи мені, грішному і смутному, в цьому сем житії, умоли Господа Бога дарувати мі залишення всіх моїх гріхів, зроблених від юності моєї, у всьому житії моєму, справою, словом, помислом і всіма моїми почуттями; і під кінець душі моєї допоможи мені, окаянному, умоли Господа Бога, всього творіння Творче, ізбавити ма повітряних митарств і вічної муки, та завжди прославляю Отця і Сина і Святого Духа і твоє милостиво предстательство, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Церковний календар на серпень 2019
День ангела Миколи: походження імені, талісмани та характер

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами