Ми у Facebook
07.09.2019, 12:44

Обмін полоненими "35 на 35" (+Онлайн-трансляція)

В Україну повернулись 24 моряки та 11 засуджених політв'язнів.
Масштабний обмін полоненими розпочався 7 вересня, вранці в суботу повідомили ЗМІ. Додому мають повернутися 35 утримуваних в Росії - 24 українські моряки та інші в’язні Кремля.

"За моїми даними обмін на 35 осіб. 24 моряки і 11 засуджених українців: Сенцов, Сущенко, Панов, Кольченко, Клих, Карпюк, Гриб, Сизонович, Балух, Артур Панов, Бекіров", - написав у мікроблозі Twitter громадський захисник засудженого в Росії українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін.

Для обміну військовополонених Україна передає в РФ 35 осіб, в тому числі 12 громадян Російської федерації та одного громадянина з подвійним громадянством. На обмін йдуть найвідоміші російські військовослужбовці, низка відомих шпигунів і терористів, пише Цензор.Нет.

Офіційного підтвердження поки що немає - тільки повідомлення інформагентств ТАСС, Интерфакс та адвокатів утримуваних. Зокрема, вранці 7 вересня з російського СІЗО "Лефортово" виїхали пасажирські автобуси у супроводі автомобілів ФСБ і ДПС Росії, повідомляють українські і російські ЗМІ з посиланням на дані своїх кореспондентів на місці події, пише Радіо Свобода.

Адвокати військовополонених українських моряків Микола Полозов і Сергій Бадамшин заявили, що автобуси з українськими моряками вирушили з СІЗО "Лефортово" у Москві, ймовірно, до пункту обміну.

"За моїми даними, моряки вже залишили слідчий ізолятор. Вважаю, що їх повезли до аеропорту для видачі українській стороні", – сказав Полозов.

До аеропорту "Бориспіль" близько 11 ранку прибув російський президентський спецборт, який вилетів з аеропорту Внуково.

До "Борисполя" вже приїхали рідні полонених українців. Серед є дочка і сестра Олега Сенцова, близькі захоплених на Азові моряків, Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Павла Гриба, Євгена Панова, Миколи Карпюка, Олександра Кольченка, інформує 24tv.ua.

Тим часом ТАСС повідомило, що спецборт спеціального льотного загону “Росія” Ту-204 прибув до Києва порожнім, громадян України, які підлягають обміну, на борту не було.

Росіяни, яких готували до обміну, на цьому борту вже вилетіли з "Борисполя". Заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко з аеропорту “Внуково” також повідомив про виліт літака з українцями: “Зустрічайте”.


Фото facebook.com/andriy.tsaplienko

Тим часом стало відомо, що українських моряків звільнили на поруки омбудсмена Денісової. Про те, що російське слідство задовольнило клопотання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, сказав адвокат моряків Микола Полозов у коментарі "Громадському".





Раніше стало відомо, що Росія погодилась Україні 24 моряків, захоплених у листопаді 2018 року поблизу Керчі. Також у списках на обмін український режисер Олег Сенцов. Його етапували з колонії до московського СІЗО "Лефортово" у серпні. Тоді ж до "Лефортово" доставили й моряків. З різних російських в’язниць до Москви привезли ще шістьох українців: Володимира Балуха, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Романа Сущенка.





Як зазначив адвокат українських моряків, Полозов, передача Росією Україні в рамках обміну утримуваними особами військовополонених моряків означатиме, що Москва фактично виконала частину рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Нагадаємо, 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Спочатку Росія відмовилдася це робити.

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ
Чому Росія досі не випускає українських моряків?
Стало відомо, коли трибунал оголосить рішення щодо полонених моряків





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра