Ми у Facebook
18.09.2019, 14:00

Що коїться у підземеллях Рівного

Таємничі підземелля Рівного потроху набувають своїх автентичних обрисів.

Група столичних реставраторів завершує відновлення старовинної кладки, після чого, за допомогою процедури ін’єктування, уся підземна конструкція, вік якої сягає 250 років, буде остаточна скриплена спеціальним розчином. Таким чином, можна буде не хвилюватися, щодо збереження цієї унікальної архітектурної пам’ятки. Ні зміни у погодніх умовах, ні будівельні роботи навколо, вже не зможуть зашкодити цілісності споруди.

Щодо будівельних робіт, то, вони, за словами начальника управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Тараса Максименка, йдуть навіть з деяким випередженням графіка. Завершити всі необхідні роботи ТзОВ “Реноме-Євробуд” обіцяють вчасно, до середини червня наступного року.



Єдиним чинником, що може викликати певну, хоч і не тривалу, затримку, може стати перенесення скульптури “Богатир”. Її технічний стан, відповідно до висновків експертів, не дозволяє просто перемістити монумент за допомогою вантажопідйомника. Тож, доведеться здійснити переміщення частинами, з подальшим повним відновленням скульптури. Це у свою чергу вимагає внесення відповідних змін до плану будівельних робіт та кошторису. Управління культури і туризму уже підготувало відповідні зміни до програми, найближчим часом вони будуть подані на розгляд депутатам Рівнеради.



Поміж тим, проект “Таємничі підземелля Рівного” продовжує роботу над пошуком нових історичних і археологічних сенсацій.
Зокрема, в рамках запланованого на жовтень воркшопу, територію довкола палацику “На Гірці” буде досліджено георадаром. Це мікропроцесорний геофізичний прилад, призначений для проведення швидкого профілювання ґрунту, що не вимагає буріння або розкопок. Прилад фактично «просвічує» ґрунт на глибину до 20-30 метрів, чого буде достатньо, аби віднайти рештки старовинних фундаментів чи підземних ходів. В такий спосіб, сподіваємось, легенда про Таємничі підземелля Рівного набуде нових фактів та отримає нове дихання.



Щодо легенд! Як виявилось у кількасотрічній історії міста Рівного чимало таємничих фактів, історій і переказів, які у більшості своїй, мало відомі навіть його мешканцям.

Тож, команада проекту “Таємничі підземелля Рівного” оголошує черговий творчий конкурс, метою якого є пошук найбільш цікавих легенд з багатовікової історії нашого міста. Переможці отримають багато хороших подарунків із символікою Таємничих підземель, та стануть першими відвідувачами віртуальних квест-румів. Найкращі легенди увійдуть до унікального друкованого видання, яке цікаво презентує історію Рівного для туристів з інших куточків України і з-за кордону. Легенди, історії, перекази, оповідання усі охочі зможуть надсилати на електронну адресу Проекту: mysteriousrivne@gmail.com. Конкурс триватиме з 18 вересня до 18 жовтня 2019 року.





На правах реклами