Ми у Facebook
06.10.2019, 10:40

Мешканці Рівненщини активно купують страховий стаж

Що робити, якщо не вистачає стажу для призначення пенсії за віком? Як відбувається така процедура?
За даними Головного управління ДПС у Рівненській області, з початку 2019 року можливістю придбати страховий стаж для призначення пенсії скористались 99 мешканців Рівненської області, в т.ч. 19 мешканців м.Рівного, по 10 з Сарненського, Дубровицького, Рівненського районів, 9 мешканців Березнівщини та 8 з Костопільщини тощо.

З них 79 громадян уклали договори про одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за попередні періоди та 20 − про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Майбутньому пенсіонеру: Як докупити стаж? (+ВІДЕО)

Як відбувається ця процедура? Якщо не вистачає стажу для призначення пенсії, громадяни можуть одноразово сплатити єдиний соціальний внесок за укладеним договором у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за попередні періоди, в яких такий громадянин не підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі, за період з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року). При цьому, сума єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. У 2019 році така сума становить 1836,12 гривень за місяць.

Також для збільшення страхового стажу громадяни мають змогу сплатити єдиний внесок, на період не менше одного року, за укладеним договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. В цьому випадку, сума єдиного внеску, яка підлягає щомісячній сплаті, не повинна бути меншою 918,06 гривень.

Майбутньому пенсіонеру. Чи йде у стаж догляд за хворими батьками

Інформацію про перелік документів, необхідних для укладення даних договорів, зазначено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

В разі виникнення запитань звертайтесь на безкоштовну «гарячу лінію» Інформаційно-довідкового департаменту 0-800-501-007.

Головне управління ДПС у Рівненській області.





На правах реклами