Ми у Facebook
13.10.2019, 12:30

В Європі відкрили ще один пам'ятник Анні Ярославні (+ФОТО)

Постать доньки Ярослава Мудрого увічнили на її шляху з Києва до Парижа.
В суботу, 12 жовтня, в бельгійському Арлоні на площі Елізабет відбулось урочисте відкриття пам’ятника київській князівні й королеві Франції Анні Ярославні.



Про це повідомляє Diaspora.ua на своїй сторінці у Facebook.



"Цей захід є частиною проєкту Шлях Королеви, що передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській вздовж усього шляху, який вона подолала від Києва до Парижа", - йдеться у пості.

Подорож Анни Ярославни на шляху до Парижа була досліджена групою українських та французьких істориків. Вивчивши джерела, карти стародавніх торгових шляхів, логіку безпеки, а також зв’язки княжого двору Київської Русі, науковці дійшли висновку, що маршрут Анни Київської проходив через міста: Київ - Краків - Прага - Раффельштеттен - Регенсбург - Майнц - Люксембург - Арлон - Париж.


Шлях ще зовсім юної Анни Ярославни з Києва пролягав і через Волинь. Ось такий пам'ятник майбутній королеві Франції подарували місту Луцьку. Фото з facebook.com

Головна ідея проєкту Шлях Королеви, за словами співавтора пам’ятника Федора Баландіна, - донести українцям, що "ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося".

"У цьому сенсі постать Анни Ярославни найбільш показова, а її батько, Ярослав Мудрий, був одним з перших євроінтеграторів в історії України. Недарма ж Ярослава Мудрого прозвали "тесть Європи", - підкреслив Ф. Баландін.




Фото facebook.com/neskuchnyj.weekend

У Києві в 2017 році відкрили копію пам'ятника доньці Ярослава Мудрого Анні Ярославні. Оригінал монументу заввишки 2,5 метри з 2005 року стоіть у французькому місті Санліс, що в передмісті Парижа.
Сюди Анна із сином в 1060 році переїхала після смерті свого чоловіка - французького короля Генріха І. Вона проживала в місті до кінця життя, тут була і похована після смерті.

До речі, бронзовий пам'ятник 10-річній княжні Анні Ярославні минулого року Київ подарував місту побратисму у Франції - Тулузі.

Молодша з трьох доньок великого київського князя Ярослава Мудрого Анна Ярославна народилась приблизно у 1032 або 1036 році, померла в період 1075-1089 рр. Ставши дружиною Генріха I, у 1049 році була коронована як королева Франції. Одну з найосвіченіших і найвидатніших жінок Середньовіччя, що прославила Україну на всю Європу, називають прабабцею 30 французьких королів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Історичний кінофільм з України потрапив до програми Short Film Corner кінофестивалю у Каннах
Рівнянка отримала Орден Королеви Анни [+Фото]

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ