Ми у Facebook
14.10.2019, 11:30

Бабине літо, золота осінь – скільки ще днів такого щастя?

Виходьте на прогулянки, спілкуйтеся з природою, фотографуйтеся, радійте теплому сонечку!
В Україну прийшло майже літнє тепло. Антициклон Лісбет став на захист від холодних вітрів, дощів та заморозків.

Синоптики тішать прогнозами. Аж до наступних вихідних погода по всій Україні буде лагідно-теплою, сухою та сонячною. Тепло, яке прийшло до нас 12-13 жовтня, ще протримається мінімум до 18 жовтня. Місцями повітря вдень прогріватиметься до +22...23. А парасолі та гумові чоботи можна поки що залишити вдома.

На Покрову: У Рівному різко зміниться погода

Як повідомила на сторінці у Фейсбук синоптик Наталя Діденко, “на Покрову, в День захисника України, повсюди очікується суха переважно сонячна погода. Температура повітря протягом дня становитиме +18+23 градуси. Кому вдень буде затепло, можна пройтися вулицею вночі: +7+13 градусів. У Києві Покрова обіцяє бути ясною і теплою, протягом дня передбачаються сонячні близько +20 градусів. Увесь наступний тиждень, за попередніми прогнозами, планує бути якнайприхильнішим до бабів - суха малохмарна тепла жовтнева погода. Бабине літо. Хай Покрова завтрашня дає таку ж теплу світлу надію на прийдешні сонячні дні, як і ця синоптична ситуація)”

Діждали: Скільки триватиме потепління у Рівному

За прогнозами Укргідрометцентру, у вівторок, 15 жовтня, погода не зміниться. Найтепліше буде на заході та в центрі України. Хоч і з’являтимуться час від часу хмари, але дощів вони не принесуть. У Рівному +6...8, + 21...23, мінлива хмарність.

У середу, 16 жовтня, на заході повітря місцями прогріється до +23, у Рівному до +21. Трохи хмарно, але без дощів.

У четвер, 17 жовтня, небо над Україною буде ясним, але повітря трохи прохолоднішим, на 1-2 градуси. Тобто вдень до +18-21 градусів.

У п'ятницю, 18 жовтня, похолодає в середньому ще на 1-2 градуси, хмарно, але без дощів. По Україні від +7…9 вночі, вдень до +17...19.

Водночас, синоптики попереджають про туман і високу ймовірність пожеж.

14 найкращих народних прикмет на Покрову [+ПОРАДИ]

Бабиним літом називають короткочасне повернення тепла і сухої погоди після осінніх холодів і дощів. Здавна початок бабиного літа був прив'язаний до народних прикмет і свят церковного календаря. Вважалося, що молоде бабине літо починалося в день Семена-літопровідника (14 вересня за новим стилем) і закінчувалося в Аспосів день (21 вересня) або на свято Воздвиження (28 вересня). Але клімат істотно змінювався. І за століття, і за останні десятиліття. Тож у жовтні до або після Покрови ми часто спостерігаємо старе бабине літо, або Золоту осінь.

Цьому осінньому поверненню тепла є своя яскрава прикмета і певна причина. Природа починає масово готуватися до зими. У листі дерев та чагарників руйнується яскраво-зелений хлорофіл, натомість з'являються жовті та оранжеві речовини ксантофіл і каротин, корисний і фіолетовий антоціан. Ці зміни в листках викликають їх в'янення і подальше опадання. Хімія та біологія їх складна, а найголовніше, що ці процеси відбуваються з виділенням тепла... Звідси теплий антициклон і лагідна сонячна погода )

Сонник. Якщо сниться бабине літо, павук і павутиння

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ