Ми у Facebook
16.10.2019, 16:40

Де рівнянам обміняти зіпсовані гроші

Фото ілюстративне

Згідно з постановою Нацбанку, в Україні можна здати рвані, зношені та значно пошкоджені українські банкноти в так звані уповноважені банки.
При прийнятті подібних банкнот, уповноважені банки, якими є ПриватБанк, Ощадбанк і Райффайзен Банк Аваль, не будуть піддавати купюри обстеження, повідомляє Politeka.

Обміняти можна зношені, надірвані, склеєні або забруднені купюри. З плямами від фарб або штампами. Головне, щоб можна було побачити серійний номер банкноти.

Якщо площа банкнот зберегла більше 55%, то клієнту вони обмінюються на місці. Якщо площа менша – це вже беруться на дослідження.

Розплачуватися можна тільки гривнями, які не викликають сумніву в їх справжності. Так само і в магазинах не мають право давати здачу пошкодженими купюрами. Такі банкноти потрібно здавати разом зі щоденною виручкою інкасаторам банків, в яких обслуговуються.

Банк зобов’язаний без обмежень і безкоштовно обмінювати не придатні до обігу гривні. І передавати на утилізацію в банкнотно-монетний двір. Як підрахували фахівці, в обігу найдовше знаходяться купюри номіналом 100, 200 і 500 гривень.

До слова, зношеними вважаються банкноти, що мають потертості, часткову втрату фарб на зображеннях, розпушення та втрату папером жорсткості, загальні або локальні забруднення, плями та написи, відбитки штампів, надриви або надрізи, отвори та проколи, відірвані та склеєні краї або кути, а також склеєні.

З постановою НБУ можна ознайомитися на сайті НБУ.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ