Ми у Facebook
25.10.2019, 10:40

Спалах дифтерії: Як рівнянам захиститись від небезпечної хвороби

Закарпаття звернулося до МОЗ та інших областей з проханням якомога швидше перерозподілити життєво необхідні для лікування дифтерії медикаменти. В Ужгороді зареєстрували 15 випадків дифтерії.
Дифтерія — гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Небезпечність захворювання характеризується високою сметрністю.

В місті Рівному більше 7 останніх років не реєструвалось жодного випадку ні дифтерії, ні правця. Та враховуючи, що в великих містах постійно відбувається міграція населення, варто захистити себе та свою родину від небезпечної інфекційної недуги провівши необхідні щеплення.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей відповідно до календаря щеплень і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років), запевняє
Управління охорони здоров'я м.Рівне.


В Центрах ПМСД Рівного щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Для щеплення діток є і багатокомпонентна вакцина АКДП+ХІБ+Геп. Також на сьогодні наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують і для дорослих.

Станом на сьогодні в Центрах ПМСД Рівного наявні:
- 3328 доз вакцини АКДП;
- 3255 доз вакцини АДП-м;
- 319 доз вакцини АКДП+ХІБ+Геп.

Щеплювальні кабінети в ЦПМСД Рівного працюють з 8:00 до 16:00 щоденно, окрім суботи та неділі. А окремі кабінети щеплень дитячого населення проводять щеплення і до 20:00 години. Варто лише звернутись до лікаря з яким заключили декларацію та після попереднього огляду, підписаної інформованої згоди пацієнта, отримати направлення на необхідне щеплення.
Кабінети для щеплень:

1. КНП "Центр ПМСД "Центральний" Рівненської міської ради:
- для дорослого населення – вул. Драгоманова, 7, каб. № 303;
- для дитячого населення – вул. Драгоманова, 7, каб. № 505.
2. КНП "Центр ПМСД "Ювілейний" м. Рівне:
- для дорослого населення - вул. Макарова, 3, каб. № 406;
- для дитячого населення – вул. Макарова, 3, каб. №№148, 149,
та вул. Пересопницька, 168, каб. № 10;
- для дорослого та дитячого населення – вул. О.Олеся, 13, каб. № 9;
- для дорослого та дитячого населення – вул. Тиннівська, 50-б, каб. № 3;
3. КНП "Центр ПМСД „Північний” Рівненської міської ради:
- для дорослого населення - вул. Фабрична, 10, каб. № 3-а;
- для дитячого населення – вул. Грушевського, 11, каб. № 206.





На правах реклами