Ми у Facebook
29.10.2019, 17:19

Православна Церква України: що таке іконоборство?

Кілька днів тому, 27 жовтня, Православна Церква вшановує пам’ять святих отців VІІ Вселенського собору, які поклали край єресі іконоборства.
Таким чином, вони завершили століття терору, під час якого було знищено сотні образів, а тисячі християн віддали свої життя за непохитну віру і право молитися до Господа та святих, зображати їх та вшановувати ікони.

Знищення ікон розпочалося в 730 році з едикту Візантійського імператора Лева ІІІ, який почав жорстоке гоніння. Ще далі пішов його син Костянтин, скликавши іконоборчий «собор». Церква не визнала псевдозібрання, проте це не завадило у наступні десятиліття нещадно нищити ікони, фрески та переслідувати священнослужителів.

фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine/
фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine/


Хтозна, скільки б ще тривали темні іконоборчі часи, якби у 787 році імператриця Ірина не скликала справжній Вселенський собор. Він увійшов в історію як VІІ Вселенський собор або Другий Нікейський (бо відбувся у Нікеї). На ньому святі отці обґрунтували іконошанування та сформулювали догмат для всіх часів та всіх народів, які сповідують православну віру.
Ще понад пів століття влада не хотіла припиняти гоніння на святі ікони. Остаточно шанування ікон відновили і затвердили на помісному Константинопольському соборі у 842 році.

Зі всіх перемог над єресями саме відновлення іконошанування було проголошене Торжеством православ’я, яке святкує уся Вселенська Православна Церква.

Про це йдеться на сторінці Православної Церкви України у мережі Фейсбук.

Грецька православна церква офіційно почала євхаристійне спілкування з Православною церквою України.

Нагадаємо, 9 січня 2019 року члени синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України. Таким чином закінчився процес оформлення документу.

Томос врочисто вручили Предстоятелю ПЦУ 6 січня в патріаршому храмі Святого Георгія.

Перед цим, 5 січня, відбулася церемонія підписання Томосу.

Вручення Томосу означає, що Україна відновлює спілкування з матір’ю - церквою в Константинополі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ