Ми у Facebook
06.11.2019, 08:00

На шляху до пенсії: Підвищили мінімальний трудовий стаж

Фото ілюстративне

Найважливішим фактором при призначенні пенсії є трудовий стаж. Від його розміру залежить право людини на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат. А з жовтня 2019 року встановили новий мінімум трудового стажу.
З жовтня влада підвищила рівень вимог до мінімального трудового стажу, відтепер, щоб вийти на відпочинок, потрібно відпрацювати не менше 26 років.

Вимоги до наявності стажу будуть міняти щороку — поки у всіх тих, хто виходить на пенсію, не буде 35 років стажу (про тих, хто працював у шкідливих умовах, не йдеться).

До слова, а ви знаєте, що входить у страховий стаж?

Варіанти отримання пенсії без трудового стажу:

- Сплатити самостійно кошти за періоди, в яких особа не підлягала пенсійному страхуванню та які відповідно не увійшли до страхового стажу. ПФУ зарахує відповідні періоди до страхового стажу.

- Працювати далі й набути стаж, що дає право на пенсію на дату досягнення пенсійного віку.

- Вийти на пенсію у 63 роки чи 65 років, залежно від набутого стажу (право на призначення пенсій у 63 роки мають ті особи, стаж яких становить менше 26 років, від 16 до 26 років).

- Якщо особа має щонайменше 15 років страхового стажу, вона може припинити працювати й отримувати до 2020 року тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Нагадаємо, з січня 2019 відбулися зміни й до нарахування страхового стажу.

Після досягнення 65 років отримувати державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.





На правах реклами