Ми у Facebook
25.11.2019, 12:40

Рівненщина: Куди звертатися якщо ви стали жертвою насильства

Рівненщина, як і вся Україна, долучається до всесвітньої кампанії «16 днів проти насильства». До цієї ініціативи країна долучилася у 2001 році. Частиною цьогорічної кампанії став проєкт «Розірви коло».
«З 25 листопада до 10 грудня уся громадськість активізовує свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства. «Розірви коло» - це відеоролик цьогорічної інформаційної кампанії, яка закликає усе суспільство до активних дій і нульової толерантності до насильства, яке немає виправдань при будь-яких обставинах», - розповів директор департаменту соцзахисту населення ОДА Олексій Шамак під час брифінгу, присвяченого цьогорічній акції.



Загалом на Рівненщині з початку року надійшло 2540 повідомлень щодо насильства в сім'ї, з них від жінок - 2280, чоловіків - 226, дітей - 34. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість звернень зросла на 26%. Постраждалим надали психологічні консультації, деякі сім’ї поставили на облік, допомогли з одягом та взуттям, влаштуванні на роботу, в оформленні або відновленні документів, встановленні позитивних соціальних зв’язків.



В області діє комунальний заклад «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги», який надає соціальні послуги особам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, з можливістю проживання в ньому до 3-х місяців.

Також в області створили 9 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Вони діють при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Розроблені також і корекційні програми для кривдників та постраждалих. Вони діють у Березнівському, Гощанському, Дубенському, Сарненському районах та м.Острог.

Мобільна бригада створена і при поліції у Рівному. Це пілотний проєкт. Екіпаж поліцейських за кошти міжнародних донорів отримала службовий автомобіль та повне технічне оснащення. Їхньою безпосередньою роботою було – виявлення та оперативне реагування на домашнє насильство у родинах.

Також профілактикою насильства у родинах займаються й громадські організації. На Рівненщині – це ГО «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» та БО «Позитивні жінки міста Рівне». Вони проводять тренінги, лекції, навчання жінок обороні та інші заходи.

«Найбільше треба працювати у селах. Адже у цій місцевості люди думають стереотипно: «Б’є – значить любить».

В свою чергу поліцейські розповіли, що вже з наступного року у громадах запрацює проєкт «Поліцейський офіцер громади». Ця людина проживатиме у селі й знатиме його проблеми. Тому зможе ефективно запобігти насильству або ж оперативно на нього відреагувати.

Усі спікери закликали громадськість об’єднати зусилля та активно долучатися до заходів, спрямованих на протидію насильству.

Довідково:

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію "16 днів проти насильства". Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада до 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.





На правах реклами