Ми у Facebook
18.12.2019, 07:00

Ці сім овочів і фруктів варто купувати у грудні

Названо сезонні овочі і фрукти, які краще купувати у грудні
У холодну пору року організму не вистачає вітамінів і мінералів, які влітку ми отримували з свіжих фруктів і овочів. Шкіра стає сухою і блідою, а імунітет стрімко знижується. Розповідаємо, які сезонні продукти потрібно їсти в грудні, щоб уникнути цього.

Ківі

Це неймовірно корисний і смачний фрукт, який з’являється на прилавках в кінці осені – початку зими. Своїми властивостями він зобов’язаний великому вмісту вітаміну С (навіть більше, ніж у апельсинів). А ще в ківі багато клітковини і інших незамінних мікроелементів. Дієтологи приписують цьому фрукту просто чудодійні властивості: він допомагає нормальній роботі серця, попереджає розвиток онкологічних захворювань, зміцнює імунітет і нормалізує стан нирок. У магазинах варто вибирати найбільш м’які плоди – вони самі спілі і солодкі.



Цибуля-порей

Цибуля-порей – справжня скарбниця корисних речовин. У ній містяться вітаміни С, Е, B1, В2, каротин, калій, залізо і магній. Через високий вміст цих мікроелементів, цибуля є ефективними протизапальними «ліками». А ще вона допомагає при розладах травлення і при застуді. На прилавках таку цибулю можна зустріти цілий рік, в тому числі, в грудні. І взимку вона особливо корисна, так як захищає від вірусів і бактерій.

Пастернак

Це не найпопулярніший коренеплід в раціоні більшості людей і дарма. Адже крім неймовірного пряного і трохи солодкуватого смаку, ця рослина є ще і вкрай корисною. Багато хто порівнює пастернак з селерою і морквою. Спільного дійсно багато, але за хімічним складом плоди все-таки відрізняються. Так пастернак – справжня знахідка для людей з низьким імунітетом і проблемами з серцем. Крім того, коренеплід має болезаспокійливий ефект. А ще він заспокоює нерви.



Мандарини

Мандарин – один з улюблених фруктів більшості людей, який з’являється в магазинах переважно взимку. Він багатий на вітаміни С, К, Е, В1 і В2, D і має антиоксидантні і імуностимулюючі властивості. Щоб вибрати ідеально солодкий і соковитий мандарин, потрібно брати з прилавків ті плоди, шкірка у яких трохи відстає від м’якоті.

Журавлина

Ця зимова ягода містить стільки вітамінів і мінералів, що вважається не найкориснішою в нашій статті. Вона бореться з застудою, підвищує імунітет, піднімає настрій. А ще вона дивовижна тим, що зберігає свої корисні властивості навіть після обробки і консервування. Тому її можна вживати в будь-якому вигляді: свіжою, сушеною, у вигляді варення і навіть соусу. До речі, про соус: спробуйте зробити його до новорічних м’ясних страв – це дуже смачно.



Буряк

Хоч це і не зимовий овоч, але саме в цю пору року їсти його особливо корисно. Буряк багатий вітамінами, що робить його незамінним при застудах і зниженому імунітеті. А ще він містить дуже багато заліза, тому її рекомендують людям з анемією. Налягати на цей плід слід і тим, хто страждає від підвищеного тиску. До речі, готувати з нього можна не тільки борщ, а й безліч салатів і гарнірів.

Ріпа

Ще один недооцінений коренеплід. Зараз він є не особливо популярним, і дуже даремно. У ріпі міститься велика кількість вітаміну С, і вона може стати повноцінною заміною цитрусовим. А ще цей овоч вважається дієтичним – він допомагає зберігати контроль над вагою і обмінними процесами в організмі. А ще ріпа корисна для суглобів. З неї можна готувати овочеве рагу і безліч інших смачних страв.






На правах реклами