Ми у Facebook
22.03.2020, 11:15

"Нехай цей час скорботи і випробувань буде часом гарячої молитви", - Митрополит Епіфаній

Митрополит Епіфаній фото з його сторінки у мережі Фейсбук

Сьогодні, 22 березня, Предстоятель Православної Церкви України звершував літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.
Також під час літургії лунала молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Літургія відбувалася згідно з карантинними обмеженнями, тож теж транслювалася онлайн:



Традиційно Митрополит Епіфаній промовив проповідь, ось кілька надхненних цитат, які вдалося занотувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Епіфаній звернувся до українців через поширення коронавірусу

Багато хто думає, що покладання на Волю Божу і смирення - це ознака слабкості, однак Христос своїм прикладом показує, що це є справжня сила, яка перемагає не наслідки зла, але його причину.

Усі події людської історії відомі Богові і Він діє не так як люди, бо вони не знають майбутнього, а лише намагаються роздивитися його обриси, спираючись на досвід минулого і припущення. Бог знає все, а тому кожна подія, кожна мить історії не є випадковістю. Якщо Господь допускає щось тепер, то не від безсилля, але знаючи, як обернути це на добрі наслідки. У цьому і є промислительна Дія Божа. Усякому добру Він допомагає, а всяке зло, яке виникає черед віддалення від добра, зупиняє і повертає до добрих наслідків. Отже поклоняючись Хресту Господньому ми знову і знову нагадуємо собі, що справжня сила, яка здатна перемагати зло і його наслідки, лише в Бозі. І ми можемо стати переможцями, лише підкоривши себе Богові, виявивши смирення перед Ним, доровільно віддавши свою волю у Руки Божі.

Спасіння можливе через усвідомлення нашої з вами немочі, що спонукає нас повернутися до Бога, який піклується про кожного з нас і про все людство і сила якого, за свідченням апостола Павла, виявляється саме у немочі.

Ми як Церква, як спільнота вірних несемо разом з народом несемо тягар обмеження. Не через безсилля, але маючи силу, яка дає нам віра у Бога та приймаючи усе, що сталося, як нагадування про необхідність дбати про вічне більше, ніж про тимчасове. Ми завжди закликали вірних приходити на спільну молитву. Але зараз ми знову і знову звертаємося із закликом розділити тягар самообмеження, адже це передбачає сутність посту - прийняти на себе обмеження. Тому коли зараз вірні залишаються у своїх оселях, то це не через слабкість, а через силу нашої віри, бо тим самим ми подаємо приклад нашим ближнім і свідчимо, що ми турбуємося про них, а наші оселі є місцем молитви.І коли ми закликаємо Бога у нашому домі, Він неодмінно почує нас.

Цей час скорботи і випробувань стане часом гарячої молитви. Нехай наша віра стане проявом турботи за ближніх та їх здоров'я.

Не піддавайтеся паніці та страху.

Взявши хреста ідімо за Христом, бо після часів скорботи прийде велика радість Воскресіння Господнього.


Послухати проповідь повністю можна з 42 хвилини.

Молитва проти коронавірусу. Нагадаємо, ПЦУ створила настанови щодо карантину





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ