Ми у Facebook
05.04.2020, 13:00

Карантин в Україні - канікули для бізнесу: які податки дозволено не платити

Верховна Рада прийняла закон яким, серед іншого, відправила бізнес на так звані «податкові канікули».
Верховна Рада прийняла низку законодавчих ініціатив, серед них Закон № 533-IX від 17.03.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID - 19)». Детальніше про "податкові канікули" роз'яснює “ЛІГА:ЗАКОН”.

Що це означає та які це матиме наслідки?

В чинному законодавстві термін «податкові канікули» відсутній, однак загальноприйнятим можна вважати наступне поняття.

Податкові канікули - це встановлений законом термін, впродовж якого певні групи підприємств звільняються від сплати окремих видів податків або податків загалом.

Певні групи, окремі види, терміни. На перший погляд це все виглядає надто складно і незрозуміло. Виходить, що податки можна не платити зовсім, але кому, які і в який період? Про все по черзі.

ЗЕМЛЯ


Що треба знати про плату за землю на час карантину? На який період можна не сплачувати земельний податок?

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що використовуються в господарській діяльності.

Тобто, за вказаний період плату за землю можуть не сплачувати, фізичні особи-підприємці або юридичні особи, у власності чи користуванні (у тому числі на умовах оренди) яких знаходяться зазначені земельні ділянки.

Нюансом є те, що звільнення від податку не поширюється на фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Якщо останні вже подали податкові декларації з плати за землю за 2020 рік, юридична особа може, для зменшення податкових зобов'язань з плати за землю за березень-квітень 2020 року, подати уточнюючу податкову декларацію. Теж саме потрібно зробити і приватним підприємцям, у яких право на земельну ділянку оформлене на них як на суб'єктів підприємницької діяльності. Адже в частині нарахування та сплати земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, такі фізичні особи прирівняні у правовому статусі до юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК


Тимчасово, за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ:

- фізичні особи - підприємці, в тому числі «спрощенці»;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

До вказаних осіб у зазначений період штрафні санкції за неповну, або несвоєчасну сплату єдиного внеску та несвоєчасне подання звітності не застосовуються, а пеня не нараховується, а нарахована підлягає списанню.

При цьому, зазначені особи можуть самостійно прийняти рішення про сплату єдиного внеску за вказані періоди у розмірах та порядку, визначених законодавством та відобразити це у звітності. Також не забуваємо, що ФОП першої та другої групи (без працівників) може зекономити на податках, адже має можливість піти у відпустку на один календарний місяць.

Це, напевно, найкорисніше послаблення для мікробізнесу, тобто людей, які самі себе забезпечують роботою. Але тим, хто використовує працю найманих працівників, слід розуміти, що звільнення стосується тільки внеску «за себе», але не внесків, які нараховуються за зарплату. Звичайно, на два місяці введено мораторій на перевірки і штрафи в частині ЄСВ, але потім все одно зможуть прийти і оштрафувати. Втім, в нинішній ситуації, будь-яка відстрочка допоможе зібратися з силами.

Варто звернути увагу, що норма про звільнення від сплати соцвнеску поширюється також на платників, які не отримували прибуток у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу. Тобто, законодавець призупинив на вказаний період дію абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ.

У зв'язку з цим постає питання, чи зарахують у страховий стаж місяці, за які звільнили від сплати ЄСВ?

Самозайнятим особам, яких звільнили від нарахування та сплати ЄСВ за березень та квітень 2020 року, такі періоди включать до страхового стажу для призначення пенсії та вважатимуть, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Відповідну норму внесли до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Проте аналогічного не можна сказати про страховий стаж для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняних та декретних). Адже змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не внесли.

Ще одним із питань, яке цікавить підприємців є можливість звільнення роботодавців від нарахування ЄСВ на зарплату працівників. На жаль, така норма відсутня в Законі № 533.

Окрім того, норма про звільнення від сплати соцвнеску поширюється також на платників, які не отримували дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу.

Слід зауважити, що платники єдиного податку 1-2 груп, які не мають найманих працівників, сплачують єдиний податок фіксовано щомісячно і не звільняються від його сплати на період карантину. Якщо ФОП був змушений припинити роботу через карантин, то він може написати заяву у довільній формі до Державної податкової служби про щорічну відпустку на 30 календарних днів.

ПДВ


До 1 січня 2023 року звільняється від оподаткування ПДВ ввезення в Україну лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, необхідних для реалізації централізованих програм в сфері охорони здоров'я, що закуповуються лише спеціально уповноваженою на це особою.

Так само до 1 січня 2023 року звільняється від ПДВ безоплатне постачання зазначених вище лікарських засобів, медичних виробів та медичних послуг пацієнтам.

ШТРАФИ


За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуватимуться, крім санкцій за наступне:

- порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;

- відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;

- порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Також, за період з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово штрафні санкції не застосовуються за такі порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачою сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів, в т.ч. щодо штрафів за повторне неподання звіту з ЄСВ стосовно періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 р.

Окрім того, протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Майже завжди наслідок таких змін - тимчасова дезорієнтація бізнесу і підвищена потреба в оперативних роз'ясненнях контролюючих органів. Проте, податкові пільги та спрощення - логічний крок в умовах кризи.

Для більш повної оцінки ситуації щодо податкових змін необхідно дочекатися та проаналізувати першу адміністративну й судову практику в цій частині. Очікується, що окремі проблемні питання виконання нововведень будуть вирішені найближчим часом в офіційних роз'ясненнях податкової. Також цілком вірогідною є наступна хвиля податкових змін, що буде спрямована на подолання наслідків епідемії та карантину. Водночас для боротьби з кризовими явищами та мінімізації економічних ризиків варто максимально повно використати нововведені правові інструменти.

Онищенко Олег, молодший юрист Практики вирішення спорів Juscutum





На правах реклами