Ми у Facebook
09.04.2020, 18:48

Нічим дихати. У період поширення COVID-19 дим від пожеж несе додаткову загрозу

З початку року вогнем було охоплено 180 млн кв. метрів полів і лісів - це площа мікрорайону Рівного з населенням 70 тисяч людей.
За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, в екосистемі цьогоріч виникло понад 15,5 тисячі загорянь. Дим від пожеж розноситься на десятки кілометрів, рівень забруднення повітря робить його небезпечним для здоров'я людей, повідомляє телеканал «Інтер». Пожеж стало набагато більше – за три місяці цього року вогнем знищена майже така ж кількість лісів і трави, як за весь 2018 рік, зазначають в ДСНС.

Багато киян скаржаться: вже кілька днів нічим дихати. Смог над Києвом – через пожежу в Чорнобильській зоні. У вогні було понад 100 гектарів лісу. Ліс і траву гасять 90 пожежних машин. У період поширення вогню в зоні відчуження в 20 разів зріс рівень радіації.

Така ситуація і в інших регіонах. Пожежі на полях, в лісах, на торфовищах виникають через людську безвідповідальність. У Львівській області через підпал сухої трави вогонь перейшов на дерева, загорівся газопровід. У Чернігівській області вогонь пошкодив 9 будинків. У Закарпатській області вогонь ледь не знищив Долину нарцисів. У Київській області пенсіонерка підпалила ліс, щоб відігнати лисицю, яка краде у неї курей - у лісі виникла пожежа, яка знищила гектар трави і 40 дерев.

За підпал – штраф від 100 тисяч гривень або 3 роки у в'язниці

За знищення або пошкодження лісу винуватця можуть оштрафувати на суму від 85 тисяч гривень – в залежності від масштабу загоряння. За спалювання листя або гілок – сума стягнення приблизно та ж. А якщо підпал завдав комусь шкоди, наприклад, був пошкоджений будинок, то настає кримінальна відповідальність.

«Це може бути покарання як у вигляді штрафу, так і у вигляді виправних робіт до 2 років, або навіть позбавлення волі до 3 років, – розповів адвокат Юрій Білоус в інтерв’ю програмі «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.00». – Якщо порушення правил пожежної безпеки призвели до пожежі та смерті людини або завдання майнової шкоди в особливо великих розмірах, за це передбачена кримінальна відповідальність – від 3 до 8 років позбавлення волі».



Крім того, сьогодні правоохоронці можуть оштрафувати за порушення правил карантину – від 17 до 34 тисяч гривень. «Заборонено розводити вогонь не тільки в лісових і паркових зонах, а й в дворах житлових будинків, на дитячих майданчиках, і тим більше на балконах», – зазначили в прес-службі Департаменту патрульної поліції.

15 мільйонів доларів і 15 років в'язниці

В інших країнах покарання за підпал трави і лісу набагато жорсткіше. У США 15-річного підлітка зобов'язали заплатити 36 млн доларів штрафу за те, що він кинув петарду в траву. Пожежу гасили три місяці.

У Франції двоє 16-річних підлітків вийдуть на свободу, коли їм виповниться по 32 роки. Вони навмисне підпалили траву, виникла пожежа на площі 150 гектарів.

У період пандемії коронавірусу дим ускладнює перебіг хвороби

У період поширення COVID-19 пожежі несуть додаткову загрозу. В умовах самоізоляції медики радять якомога частіше провітрювати приміщення. Однак у зв'язку із задимленістю повітря від пожеж, тисячі людей не можуть цього робити. Лікарі відзначають: дим подразнює дихальну систему, в організм разом з ним потрапляє величезна кількість шкідливих речовин. Все це може привести до важкого протікання захворювання.



Не порушувати правила і повідомляти поліції про порушників

У ДСНС назвали шість категоричних «не можна»: влаштовувати звалища і спалювати відходи, розводити багаття в лісі і лісосмугах, спалювати, курити, залишати непогашені сірники й недопалки в лісі, залишати в лісах просочені бензином або олією ганчірки, спалювати стерню на полях і дозволяти дітям гратися з сірниками і запальничками.

Рятувальники, чиновники і правоохоронці закликають українців викликати поліцію, якщо бачите, як хтось розводить вогонь на природі. Так можна зберегти навколишнє середовище і своє здоров'я.

PR-департамент телеканалу Інтер, спеціально для ОГО.

ДО РЕЧІ
В ліс зась: через масові пожежі на Рівненщині діятиме ще одна заборона





На правах реклами